Mit csinál úgy Orbán Viktor, mint matyó legény az ivóban?

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint

-

„Bicskát hord a csizmája szárában”, méghozzá az Európai Uniós tanácskozásokon, mert ott nem szentek, hanem harcosok ülnek és „ki tudja, mit hoz a következő pillanat”. Erről maga a Fidesz elnöke beszélt szerdai, mezőkövesdi politikai nagygyűlésén. Az is kiderült, mi mindent kell tennie egy képviselőjelöltnek a kampány érdekében.


Ellentüntetők kizárva

A mezőkövesdi Kavicsos-tó mellett körülbelül 1500-an gyűltek össze meghallgatni Orbán Viktort, illetve Tállai Andrást, a Belügyminisztérium államtitkárát, a helyi fideszes jelöltet. A fél ötkor kezdődő nagygyűlés előtt héttagú „ellendrukkercsoport” gyűlt össze az út túloldalán, feltűnő piros sálat viselve. Őket négy óra előtt néhány perccel egy rendőr kikísérte a tó százméteres körzetét érintő lezáráson túlra, így már semmi nem zavarhatta az eseményt. A táblák alapján egész Dél-Borsodból érkező résztvevők a kitelepülő árusoktól az eredeti 3500 forintos ár helyett mindössze 1500 forintért vásárolhatták meg Orbán Viktor 2010-es Rezgéshullámok című könyvét, sokan éltek is a lehetőséggel.


Matyóföldön bölcs emberek laknak

Fekete Zoltán, a „matyó főváros” független polgármestere a rendezvény első felszólalójaként arról beszélt: Tállai András 16 éve minden választást megnyert a körzetben, mert „itt bölcs emberek laknak”. Hozzátette: nincs más lehetőség, csak a Fidesz-kormányzás folytatása, hogy „újra aranyos szegellet legyen a Kárpát-medence.” Őt Nemcsák Károly színész követte, aki – beszédét végig papírból olvasva – hangsúlyozta, hogy a Bükk lábánál született, és ezért nem közömbös neki, hogy ki képviseli az itt élőket, akiknek az általa 20 éve ismert Tállai Andrást ajánlotta figyelmükbe.


- -

Mi kell egy jó kampányhoz?

Tállai András beszédében belügyi államtitkárhoz híven „jelentett” Orbán Viktornak, hogy teljesítette a kampány ráeső feladatait. Ezek között említette, hogy kezdőrúgást végzett el focimeccsen, falunapokra és bálokba járt, választási malacot vett egy piacon, felköszöntött két 100 éves nénit, hurkát töltött egy fesztiválon, cseresznyefákat ültetett, énekelt a Neoton együttessel és nőnap alkalmából még zongorázott is egy rendezvényen. Orbán Viktor szavai szerint Tállaiban jó barátot, hűséges bajtársat és elszánt harcostársat ismert meg, aki „kellene neki még négy évre.” Hozzátette: „Bandi nehéz ember”, hiszen például „két éve a helyi repülőtér miatt eszi az életemet”, de ha nyer a választáson, akkor visszatérnek erre.


Orbán: senki ne spekuláljon, csak a Fidesz!

A miniszterelnök beszédében legtöbbet a győzelmi esélyeikről beszélt. Szerinte bár most először a Fidesz egy választás esélyese, ez nem egyenlő a győzelemmel és nem szabad alább adni, mint négy éve. „Nagy győzelem nagy jövő, kis győzelem kis jövő” – fogalmazott. „Egy a tábor, egy a zászló” – vette elő a korábbi jelszót és arra figyelmeztette az embereket: nem szabad spekulálni az egyéni és listás szavazattal, mert „csak a Fidesz”, vagyis mindkét voksot a kormánypártra kell adni. Azt is kifejtette, hogy a vasárnapi választás kulcsszereplői a nők, mert az asszonyok tartják össze a családot, ezért arra kérte őket, hogy vasárnap „vezényeljenek riadót” és vigyék el szavazni egész családjukat.


- -

Eredmények és ígéretek

Orbán Viktor a kormány legfontosabb eredményei között a 300 ezer új munkahelyet, a rezsicsökkentést, a családtámogatást és a nyugdíjak emelését nevezte meg. A Fidesz győzelme esetére azt ígérte: elérik a teljes foglalkoztatottságot, bár ez szerinte nem jelent nulla százalékos munkanélküliséget, hanem csak 3-4 százalékosat. Emellett a nyugdíjak további emelését, a családtámogatások és a közbiztonság növelését ígérte még meg. Mezőkövesd kapcsán hozzátette: az elmúlt négy évben átvállalták a város négymilliárd forintos adósságát és 7,8 milliárd forint támogatást juttattak a városnak.


Orbán: a baloldal kampánya csak gyalázkodás

A kormányfő és Tállai András is hosszasan beszéltek az ellenzékről is. Orbán Viktor szerint a baloldal az ország jövőjét érintő kérdések helyett a kampányban csak gyalázkodik és már előre jelezte, amennyiben veszít a választáson, akkor az nem lesz tisztességes és vége lesz a demokráciának. Tállai András szerint az ő helyi „kispályás szoci ellenfele” nem ismer se istent, se embert, se hazát, csak a hatalom számít neki, ezért állandóan hazudozik.


- -

Vona Gábor a báránybőrbe bújt farkas

Tállai András szerint a Jobbik valódi programja az, hogy kilépne az Európai Unióból, nem fizetné az államadósságot, újraindítaná a Magyar Gárdát és listázná az embereket. „Nem engedjük, hogy a báránybőrbe bújt farkasnak, Vona Gábornak beleszólása legyen az ország sorsába” – fogalmazott. Orbán Viktor egyszer sem mondta ki a Jobbik nevét, de hosszasan beszélt „fiatal, jobboldali ellenfelükről”. Szerinte előbb le kéne tenniük valamit az asztalra, hogy megkaphassák a bizalmat, mert az nem a beszédért jár. A Jobbik kapcsán beszélt az Európai Unióról is, ahol szerinte tagnak lenni „nem szerelmi kérdés”, hanem jól megfontolt érdek. Az EU-ban nem szentek, hanem harcosok ülnek, ezért ő is úgy ül az uniós tanácskozásokon, „mint matyó legény az ivóban”: bicska van a csizmaszárában, hisz „ki tudja, mit hoz a következő pillanat”. Nem érdemes kimaradni az EU-ból, mert „aki nem ül az asztalnál, az ne csodálkozzon, ha az étlapon szerepel” – zárta gondolatmenetét Orbán Viktor.


De mit adott nekünk Mezőkövesd?

Orbán Viktor beszédében felidézte, hogy az 1994-es kampányban Mezőkövesden elvégezte egy „megye I-es” focimeccs kezdőrúgását, 2001-ben kihelyezett kormányülést tartottak a városban és a 2002-es az önkormányzati választáson is Tállai András mellett kampányolt. Ismeretei szerint a napóleoni háborúk idején a város egyik templomában őrizték egy napig a szent koronát és Mezőkövesdről származott Louis Armstrong utolsó zenekarának egyik tagja is.


Kattintson ide és nézze meg a mezőkövesdi politikai nagygyűlésről készült galériánkat!