Mit alkot itt és most egy fiatal hazai művész?

Forrás: Bánkitó Fesztivál

-

Erősebb színházi, képzőművészeti és civil jelenléttel készül a négynaposra bővült Bánkitó Fesztivál. A programokat idén a "határ" fogalma köti össze.


Több mint 50 civil szervezetet, több mint 100 kulturális programot, több mint 30 képzőművészt és szervezetet, és több mint 7 kortárs színházi előadást ígérnek a Bánkitó szervezői. A rendezvény fókuszában idén a “határ” fogalma áll, amire így vagy úgy az összes program reflektál majd.Migráció, gender, állampolgári tudatosság

A Bánkitó civil részlege idén két helyszínnel és a tavalyihoz képest kétszeres létszámmal jön, több mint 50 civil szervezettel. A három legfontosabb téma idén a migráció, a hagyományos államhatárok kérdése, a gender, a nemek és a társadalmi nemek közt meghúzódó határ különböző rajzolatai és a tudatos állampolgárság, a döntéshozó és a civil közt az aktivizmussal elmosódó határ.

A menekültes blokkban a MigSzol interkatív akadálypályája, a Menedék Egyesület filmvetitései, a Helsinki és a Kettős Mérce beszélgetései mellett a Mérei Szakkollégium képelemző workshopot tart a témát a genderrel összekötve. A Mérei további társadalmi nemekkel foglalkozó programja a szexizmusra és a drag queenek kultúrájának bemutatására fókuszál majd, de mellettük lesz feminista funzine-készítés és persze színházi előadás is a témában. Végül a tudatos állampolgárság a recikálásra fog koncentrálni, a felelősségteljes, fenntartható életre, többek közt a RePityke, a Recreativity és a Müskinn fashion label-ek segítségével. Emellett jönnek a Tanközlöny középiskolásai is, akik arról fognak beszélni, mi a probléma a saját oktatásukkal, és mit tudnak ők jobban mint a kormány.Szeretnének fontos színházi szemlévé válni

A Bánkitó Színházi Fesztiválján is a "határ" kapja a főszerepet. A szervezők szeretnék, ha a fesztivál a következő években meghatározó független színházi szemlévé válna, ahol minden fontos kortárs társulat bemutatkozhat.


A Nem - De hogy nem? előadás a magánügy és közügy határaira kérdez rá az erőszak kapcsán, megszólaltatva az internet névtelen vallomásait, amelyek soha nem kerülhettek nyilvánosságra. A Mentőcsónak Egység, a Füge Produkció és a Magyar Helsinki Bizottság interaktív színházi társasjátékában, a Menekülj okosan!-ban egy menekült bőrébe bújva szembesülhetünk a migránsokat érintő súlyos morális dilemmákkal, amelyekkel a határok átlépése közben találkoznak.Juhász Kata Weöres Sándor verseitől ihletve tánc- és cirkuszi koreográfiát fog előadni kifejezetten a legkisebbeknek, megmutatva, hogy a modern színházi művészet célközönsége is határtalan. A Tünet Együttes interaktív sétáló színháza a számítógépes ‘point-and-click’ kalandjátékokat fogja kihozni fikciójukból a bánki valóságba, elmosva a kettő közti különbséget. A Szkéné Színház, a Zsámbéki Színházi Bázis és a szegedi MASZK Egyesület közös előadása, a Kohlhaas Heinrich von Kleist elbeszélését ülteti színpadra egy emberről, aki jogai megvédésében az állam helyett személyesen megy az épeszűség határáig és talán tovább. A Táp Színház pedig a műfaj határait feszegetve Egyperces színház című darabjában 60 másodperces szituációkban kalauzolja előadásuk egyetlen nézőjét, aki annak főszereplője is egyben.Akik nem a köztévében beszélnek a művészetről

A színház mellett a Bánkitó Képzőművészeti Fesztivál is nő idén, olyan köztéri kortárs képzőművészeti projektté duzzadva, ami minden látogatónak bemutatja, mit alkot itt és most egy fiatal hazai művész. A szervezők és Don Tamás, a Bánkitó képzőművészeti projektjeinek kurátora azt remélik, hogy a fesztiválon végigsétálva több ezer ember kerül majd képbe mindazzal, mit neveznek ma művészetnek azok, "akik nem az M1-en beszélnek róla". Szerintük többek között ilyen Szász Lilla: Pozitív projektje, melyet a tranzit.hu mutat be Bánkon. Az absztrakt fotónapló egy HIV pozitív nagymama személyes történetébe enged betekintést. Mártát férje 16 évvel ezelőtt fertőzte meg a vírussal, és jelenleg aktivistaként a betegséggel kapcsolatos tévhitek és sztereotípiák eloszlatását tartja legfőbb küldetésének.


Bánkitó Fesztivál


A “határ” témáját helyspecifikus, problémacentrikus és interaktív módon megjelenítő művek elsősorban pályázat alapján lettek kiválasztva, így lehetőséget adva a kevésbé ismert, független művészeknek, hogy bemutathassák azt, amit hivatalos keretek között nem támogatnak. Mindezt a különbségek/mobilitás, lokál/globál, vidék/város, aktív/passzív, egyén/közösség, én/másik kettősségei mentén.

A függetlenek mellett meghívott szervezetek, a Kassák Múzeum, a Teleport Galéria, az FKSE, a Tranzit.hu és a Magyar Képzőművészeti Egyetem is készül majd alkotásokkal.


Lesz zene is

Persze lesznek koncertek is, egyebek mellett Fran Palermo, iamyank és Bohemian Betyars. Szabó Benedek is fellép megint, akivel a tavalyi Bánkitón beszélgettünk, és azt mondta, ebben a fesztiválközegben nem tudja hitelesen eljátszani a szomorú számait.. Meg persze lesz Puszi együttes idén is, mint mindig, most Jordán Adéllal kiegészülve.


Július 14-én kezdődik a fesztivál, errefelé lehet bővebben tájékozódni.