Mit akarnak a kelet-ukrajnai szakadárok?

Fotó: twitter / twitter

-

A kelet-ukrajnai felkelés egyik vezére, Igor Sztrelkov végre elmondta, miért és milyen körülmények között küzdenek a szakadárok. Az új ukrán elnök, Petro Porosenko a jövő hétre tűzszünetet ígért.


A szakadárok egyik vezetője, Igor Sztrelkov – eredeti nevén Igor Girkin – egyike annak a 15 nevesített személynek, akiket az EU feketelistára tett, és szankciókkal sújtott. Az európai és ukrán titkosszolgálatok úgy tudják, tagja az orosz katonai hírszerzésnek. Petro Poroshenko elnök beiktatása ürügyén most a kamerák elé állt, hogy helyzetelemzést adjon a gerillaháborújukról. Ebben a háborús konfliktus terjedését és a szakadárok helyzetének romlását vetítette előre, egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a térségbe rendelt békefenntartók nélkül katasztrófa történhet Kelet-Ukrajnában. - -  

Hatszoros túlerővel szemben

Az ukrán hadsereg egy részét ugyan nemrég átvezényelték a Dombasz környékéről az ukrán–orosz határ közelébe, de a szakadárok még így is nehezen tudják tartani állásaikat. Sztrelkov szerint katonái jelenleg hatszoros túlerő ellen küzdenek, és esélyeik csak romlani fognak a közeljövőben, ha nem kapnak segítséget. Porosenko első dolga ugyanis az lesz Sztrelkov szerint, hogy a NATO-országokhoz fordul katonai segítségért, aminek eredményeképp még több tank, helikopter és zsoldos lövi majd az állásaikat. És nem csak azokat. Sztrelkov ugyanis azt állítja, hogy az ukrán hadsereg már most is 50-60 (240 mm-es kaliberű) ágyúval lövi a Szlavjanszkban és a környéken felállított ellenőrző pontokat, és nem ritkán civil lakóházakat is eltalál. A város határától 1,5-2 kilométerre húzódó ukrán hadállásokat a gerillák megközelíteni sem tudják, megfelelő hatótávolságú fegyverek nélkül pedig tehetetlenek az ágyúkkal szemben, így kénytelenek beásni magukat és kivárni.

Ágyúval lőnek verébre

Az ukrán hadsereg eddig a polgári lakosság jelenlétére hivatkozva nem rohanta meg a szakadárok irányítása alatt lévő városokat, de Sztrelkov szerint sem Szemjonovkában, sem Cserevkovkában nem maradtak már civilek. Az ukránok mégsem támadnak, csak lövik a városokat, azok ipari központjait, mondván, ha nem tudják azokat saját irányításuk alá vonni, hát az ellenség se tudja hasznukat venni. Sztrelkov az ukrán hadsereg lépéseiből arra következtet, hogy Szlavjanszk mellett a nyílt téri harcok gyorsan átterjedhetnek Luganszk és Donyeck térségére is. Az ukrán hadsereg ostoba, amatőr és gondatlan stratégiát alkalmaz a gerillákkal szemben. Ágyúval lőnek verébre, és ezt a taktikát a hatmillió lakosú térség egészére ki akarják terjeszteni. A katasztrófa elkerülése érdekében Sztrelkov szerint létfontosságú az orosz békefenntartók behívása a térségbe. Ellenkező esetben biztosra vehető, hogy a térségben eluralkodik a káosz, Oroszországot pedig ellepik a régióból szivárgó menekültek. A szakadárok ugyanis az utolsó emberig küzdeni fognak.

De kik azok a kis zöld emberkék?

Sztrelkov korábban hosszabban nyilatkozott a Komszomolszkaja Pravdának. Ott azt mondta, a szakadárok közel harmada nem ukrán állampolgár (a többi ukrajnai orosz), és csapatai a Krímből jöttek át Kelet-Ukrajnába. Sztrelkov alapvetően két táborba sorolta a Kelet-Ukrajna függetlenségéért, illetve Oroszországhoz csatolásáért harcolókat (nem egyértelmű, hogyan képzelik el jövőjüket a szakadárok azon túl, hogy nem kérnek Kijev befolyásából): a harcedzett veteránokra és a térség lakóiból összeverődött milíciára. Utóbbi feladata az ellenőrző állomások védelme, a városok „rendjének fenntartása”. Legtöbbjük civil ruhában, egyszerű fegyverekkel – gyakran csak botokkal – és korlátozott katonai tapasztalattal rendelkezik. Sztrelkov szerint azonban a profik között sok a több hadszínteret (Csecsenföldet, Közép-Ázsiát, Jugoszláviát, Irakot vagy akár Szíriát) is megjárt,  azorosz vagy ukrán hadseregben szolgált  veterán. Őket általában felségjelzés nélküli egyenruhában, maszkban látni. Fegyvereiket állítólag az ukrán ellenfeleiktől zsákmányolták, bár a vállról indítható rakétáik vélhetően máshonnan származnak. Ugyan sokkal kevesebben vannak, mint a Krímben voltak, de a NATO állítása szerint kiváló a kapcsolatuk az orosz hírszerzéssel, hiszen rendre előre értesülnek az ukrán hadsereg terveiről, és keresztülhúzzák számításaikat.

Petro Porosenko vasárnap este bejelentette: a jövő héten tűzszünetet hirdet Kelet-Ukrajnában, miután a háromoldalú összekötő csoport hétvégi ülésén béketervet dolgoztak ki. A csoport tagjai: Mihail Zurabov, Oroszország ukrajnai nagykövete, Pavel Klimkin, Ukrajna németországi misszióvezetője és Heidi Tagliavini, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) speciális képviselője.