Miskolcon nyomták volna a hamis húszdollárosokat

Forrás: Wikipédia/Magnus Manske/közkincs

-

Pénzhamisítást tervezett két férfi Miskolcon, de elfogták őket. Amerikai dollárt és ukrán hrivnyát is akartak nyomtatni százmilliós értékben, és Ukrajnában terítették volna a hamis pénzt.


Pénzhamisítás bűntett kísérlete miatt folytat eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda két férfi ellen – közölte honlapján a rendőrség. M. István 54 éves edelényi és Sz. István 59 éves nyékládházi lakos egy ismeretlen megbízására amerikai 20 dolláros bankjegyeket akart készíteni, amelyeket közvetítőn keresztül Ukrajnában hoztak volna forgalomba.

A bankjegyek legyártását M. István vállalta, aki Miskolcon működtetett egy nyomdaipari céget. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai július 31-én fogták el a két férfit. A nyomdában tartott házkutatáskor 1826 darab B/3 méretű papírívet foglaltak le, amelyek 20-as címletű amerikai dollár lenyomatait tartalmazták. A rendőrök megtalálták és lefoglalták továbbá azokat az eszközöket, nyomólemezeket, nyomdagépeket, amelyekkel a hamisítványokat gyártották.

Az Sz. Istvánnál tartott házkutatás alkalmával számos pénzhamisítással összefüggésbe hozható tárgyat találtak a rendőrök, akik lefoglaltak több mint 1000 ív B/3 méretű lapot, melyek hamis 200-as címletű ukrán hrivnya bankjegy lenyomatait tartalmazták, így feltehetően ezen bankjegyek hamisítását is tervezték a gyanúsítottak.

Az 1826 darab, laponként 12 darab húszdolláros bankjegy lenyomatát tartalmazó ív összértéke, ha forgalomba hozták volna azokat, több mint 123 millió forint. A két férfi beismerő vallomást tett, elmondták, hogy a kész hamisítványokat Ukrajnában kívánták forgalomba hozni.