Balog meglátogatja a lázadó tanárokat, csak még nem szóltak nekik

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A szakminiszter szerdán Miskolcon egyeztetne a pedagógusokkal, mivel a szakszervezetek fáklyás felvonulást szerveznek a városba jövő hétre. Hétfőn Balog Zoltán az RTL Klubnak adott interjúban elismerte, hogy a központosítással kicsit „túltolták a biciklit”, és a jövőben a Klik nagyobb döntési jogkört adna az iskoláknak.


A Magyar Idők úgy értesült, hogy Balog Zoltán szerdán Miskolcra utazna egyeztetni pedagógusokkal, ottani szülőkkel és igazgatókkal. Úgy tudják, hogy az emberi erőforrások minisztere Kriza Ákos polgármestert és a helyi tankerületi igazgatót kérte fel a találkozó megszervezésére. A minap.hu helyi hírportál információi szerint a szerdai találkozót a városházán tartják majd. Úgy tudjuk, hogy a Hermann Ottó Gimnázium tanárainak még nem szóltak a miniszter tervezett látogatásáról.

A Pedagógusok Szakszervezete jövő hétre fáklyás felvonulást szervez Miskolcra, tiltakozásul a közoktatásban kialakult helyzet ellen. Január közepén néhány nap alatt ötezer magánszemély és 58 intézmény csatlakozott a miskolci Hermann Ottó gimnázium tanárainak nyílt leveléhez, amelyben reformokat és valódi változást követelnek a közoktatásban. A jövő heti fáklyás felvonulást koordináló Pedagógusok Szakszervezetének miskolci titkárhelyettese a lapnak elmondta, hogy a miniszter látogatása nem fogja visszatartani a tanárokat a felvonulás megtartásától.

Az emberi erőforrások minisztere tegnap az RTL Klub Híradónak adott nagyinterjúban beismerte, hogy „túltolták kicsit a biciklit” a az oktatás túlzott központosításával. Balog szerint a tervezett változtatások része lesz, hogy ismét lejjebb viszik a döntési szinteket. Például, hogy ne a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ döntse el, mennyi kréta kell, hanem kerületi vagy akár igazgatói feladat legyen a beszerzés.