Miskolc folytatja a nyomortelepek felszámolását, de lakást nem ad

Forrás: MTI / Vajda János

-

Miskolcon folytatódik a nyomortelepek felszámolása, ez az egyik legfontosabb várospolitikai ügy, közölte Kriza Ákos, a város fideszes polgármestere arra reagálva, hogy a bíróság jogerős döntése értelmében a városnak meg kell oldania az érintettek lakhatását, illetve intézkedési tervet kell erre kidolgoznia.


Hétfőn a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) kérelmei és panaszbeadványai alapján a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős határozatában elutasította a miskolci önkormányzat felülvizsgálati kérelmét, amelyet az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) korábbi, elmarasztaló döntése ellen nyújtott be.

Az EBH az úgynevezett számozott utcákban folyó diszkrimináció miatt marasztalta el az önkormányzatot, illetve szabott ki pénzbírságot.

Kriza Ákos szerint viszont „nincs még egy olyan közös elhatározásunk, mint ez, amelyet 35 ezer miskolci az aláírásával is hitelesített”. Ezzel nem tud és nem is akar szembe menni – mondta.

Kidolgozzák azonban az intézkedési tervet a nyomortelepek felszámolásának további folytatására, és közzéteszik a város honlapján az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozatát, közölte. Szerinte a nyomortelepek felszámolása nem nemzetiségi vagy etnikai kérdés, „a miskolci nyomortelepek megszüntetése mindenekelőtt közegészségügyi, gyermekvédelmi és közbiztonsági ügy”.

Azt is leszögezte, hogy továbbra sem fognak lakást adni „notórius nem fizetőknek”.


Továbbra sem fogunk lakást adni priuszos bűnözőknek, és továbbra sem fogunk lakást adni azoknak, akik a közösségi együttélés normáit nem tudják betartani..., minden lehetséges törvényes eszközt eddig is kihasználtam a bűnözés visszaszorítására, polgármesterként ezután is meg fogom akadályozni, hogy miskolci gyerekek középkori körülmények között nőjenek fel a belvárosban

– mondta.

A döntésbe nem nyugszanak bele, mihelyt megérkezik a határozat, a Kúriához fordulnak.

Közleményében az is benne van, hogy „tudomásul kell venni mindenkinek, hogy a szegénység nem egyenlő az igénytelenséggel, aki dolgozik, aki a környezetét rendben tartja, másokat nem zavarva, a törvényeket betartva él, aki megfelel a pályázati követelményeknek, mint eddig is, ezután is kaphat önkormányzati bérlakást. Ugyanis Miskolcon mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak.”