Mirkóczki szerint van cigánybűnözés, de nem ragaszkodik a kifejezéshez

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János / MTI/MTVA / Marjai János

-

A szóvivő egy nappal a pártelnök békülékenynek szánt nyilatkozata után szólalt meg. A Jobbik egy parlamenti vizsgálóbizottsághoz kér támogatást.


A Jobbik azt kéri a kormánypártoktól és az ellenzéktől, hogy támogassák a Fidesz 2010-es választási kampányának költségeit vizsgáló parlamenti bizottság létrehozását. A sunnyogás azt bizonyítja, hogy a Fidesz választási csalást követett el és nem illiberális, hanem illegitim kormányzást folytat – mondta Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője.

Szerinte Gyurcsány Ferenc tartalmilag verte át Magyarországot, Orbán Viktor pedig anyagilag. Utóbbi következménye súlyosabb, "egy teljes bolsevik rendszert" tudtak kiépíteni a kétharmados többséggel. Azt kérte: a Fidesz ne akadályozza az ügy kivizsgálását.

Mirkóczkit kérdezték Kulcsár Gergely jobbikos képviselő helyzetéről, hétfőn Vona Gábor pártelnök ugyanis azt mondta az atv.hu-nak, hogy a "rossz mondatok" és "félrecsúszott folyamat" miatt kész bocsánatot kérni a zsidóságtól és a cigányságtól. Mirkóczki szerint a képviselő korábbi tettei nem maradtak következmények nélkül, arányos és megfelelő szankcióval illették.

A szóvivő szerint neki sem derogál a bocsánatkérés, ha félreérthetően fogalmaz és valakit megsért. Ezt nem hibának, hanem jellem kérdésének tartja Mirkóczki. A kérdésre, van-e Magyarországon cigánybűnözés, a szóvivő azt mondta: vitathatatlan, hogy "a különféle bűncselekményi formák többségét a cigányság tagjai követik el". Szerinte tartalmilag létező jelenség, de a kifejezés használatához nem ragaszkodik, a felszámolásban érdekelt.

A béruniós plakátok kihelyezéséről azt mondta, hogy július 15. után a Jobbiknak megszűnt minden plakáttevékenysége, az új plakátokat nem ők rendelték és fizették, hanem olyan valaki, aki egyetért a kezdeményezéssel. A kérdésre, hogy ez lehet-e Simicska Lajos, azt mondta, 8 millió emberből bárki lehet.

Mirkóczki a zárt kormányzati telefonhálózat kiépítéséről azt mondta, a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésén tételes beszámolót kér róla. A célt helyesnek nevezte, de szkeptikus, mert az elmúlt 7 évben az állam milliárdokat költött infokommunikációra és kibervédelemre, a hálózat pedig több szervezetet csatornázna be, mint amennyi szerinte a nemzet biztonságáról szólna.


Elkeseredett akciózás

A Fidesz szerint a Jobbik egyre elkeseredettebben akciózik, hogy elterelje a figyelmet a "Simicska-Jobbik korrupcióról", és a párt válságáról – így reagált a nagyobbik kormánypárt Mirkóczki szavaira.

A Fidesz szerint Vona a hatalomért és a pénzért "kilóra eladta, és egy milliárdos bábjává tette a pártját", április óta Simicska plakáthelyein kampányol, ami több milliárd forint értékű tiltott párfinanszírozást, valamint áfacsalás gyanúját veti fel, ami a törvények szerint bűncselekmény.

"A Jobbikkal ellentétben a Fidesz minden egyes választási kampányában a törvényeknek megfelelően járt el, amelyet az Állami Számvevőszék minden esetben ellenőrzött és törvényesnek talált" – írta közleményében a párt.