Mire képes 25 ezer menekült, ha elszakad a húr?

Fotó: MTI/AP / Boris Grdanoski

-

Görögországban pattanásig feszült a helyzet, miután Macedónia lezárta a határát. Az elmúlt napokban újból próbálkoznak a menekültek a magyar határon is, ezért még több katona van a déli országrészben. A magyar kormány egyelőre népszavazással próbálja elkerülni, hogy szolidaritást kelljen mutatni a menekültekkel szemben, és betelepíthessék őket.


Hírügynökségi jelentések szerint drámai helyzet alakult ki szombatra Görögországban a görög–macedón határ teljes lezárása után. Az athéni sajtó reggel arról számolt be, hogy több mint 25 ezer menekült, illetve migráns – az újságok megfogalmazása szerint – „bolyong” az országban.

Az Athén–Szaloniki-autópályán az éjszaka folyamán nagyobb csoportokban vonultak a menekültek északi irányba, sokan közülük a szabad ég alatt töltötték az éjszakát. A macedón határ mentén a legfrissebb jelentések szerint mintegy 5000 menekült tartózkodik.

A Skai televízió kora reggel arról számolt be, hogy a regisztrációs központok, illetve a befogadótáborok zsúfolásig teltek. Ugyancsak menekültekkel vannak tele az athéni parkok, valamint a pireuszi kikötő rakodóterületei. Közben a kikötőbe reggel egy komphajón csaknem 500 újabb menekült érkezett.

Sajtójelentések szerint a menekültek között sok a gyermek és az orvosi segítségre szoruló idős ember. „A segélyszervezetek lehetőségeik határáig jutottak. A menekültek többsége iraki és szíriai, de vannak közöttük szórványosan afgánok is, akiket már több napja nem engednek Macedóniába” – nyilatkozta a Vöröskereszt egyik illetékese. A görög hatóságok arra szólították fel a lakosságot, hogy gyűjtsenek adományokat a menekülteknek.