Mínusz háromban is voltunk, aztán mégis elkalapáltuk az oroszokat

Fotó: MTI / Komka Péter

-

Borzalmasan kezdtek a férfi pólósok a második Eb-meccsen. Az 1-4-es kezdés után a második félidőben olykor már parádézott a csapat.


A magyar férfi vízilabda-válogatott pocsék kezdés után 12-6-ra legyőzte Oroszországot. A csapatból ezúttal Vámos Márton és Bátori Bence vállalta magára a gólszerzés terhét, míg Nagy Viktor – főleg a meccs második felében – remekelt a kapuban. Reméljük, az oroszok jó formája a görögök ellen nem csak 2x8 percig fog tartani. Ellenünk szerencsére csak addig bírták.

Aztán, hogy mire megyünk a görögök elleni döntetlennel és ezzel a sikerrel, az pontosan majd csak pénteken délelőtt, a Törökország elleni meccset követően derül ki. Annyi biztos, hogy Benedek Tibor csapatának, ha csoportelső akar lenni, és a negyeddöntőben el akarja kerülni a házigazda Szerbiát, minél jobban meg kell vernie az oroszokat és a törököket. Legalábbis jobban, mint azt a görögök teszik majd.

Benedek Tibor kedden laza átmozgatást vezényelt a kötelező videózás után és az esti konditermi elfoglaltság előtt. A kisebb bunyóba torkolló legutóbbi decemberi közös kétkapuzás pedig férfias izgalmakat is sejtetett.


Benedek Tibor a második félidőre összekapta a csapatot


1. negyed

Az első támadást az oroszok vezethették, és rögtön emberelőnyben próbálkozhattak, egészen addig, amíg Vámos Márton egy remek közbenyúlással el nem csente a labdát. Az első magyar támadás végén Varga Dániel tesztelte a felső lécet előnyben. A következő előnyt Ogyincov már gólra váltotta (0-1), amire mi egy újabb kihagyott előnnyel válaszoltunk. Az oroszok ettől nem estek kétségbe, és egy megúszás után Holod kettőre növelte az előnyt. Ez sem volt rózsás, az meg még kevésbé, hogy Magomajev is lőtt egy bődületesen nagy gólt (0-3).


Benedek Tibor időt kért, és próbált valami fogódzót adni a fiúk kezébe, hogy öt perc elteltével végre be tudják venni Antonov kapuját.Majd hat és fél perc után aztán Vámos végre egy balos bombával véget vetett a góltalanságunknak (1-3). Gondoltuk, ez megadja a kezdőlökést, de egy újabb orosz gól (Merkulov ötösből) visszaállította a nagyon rosszul mutató háromgólos differenciát (1-4). Mi pedig újra kihagytunk egy előnyt, miután Varga Dániel fejbe lőtte a kapust. Nem biztató, hogy jóformán csak ő vállalkozott lövésre. Így ért véget az első negyed.


Vámos Márton két gólja életmentő volt az első félidőben


2. negyed

Bíztunk benne, hogy az első negyed 16%-os lövési hatékonyságán tudunk javítani, illetve be tudjuk tömi a védőfalon tátongó lyukakat. Jó lett volna sietve felzárkózni, de a negyed elején másfél percig támadtak az oroszok, szerencsére gólt nem lőttek. A másik oldalon viszont Bátori Bence megszerezte első Eb-gólját (2-4). Dmitrij Holod azonban egy hatalmas góllal megint megtörte a lendületünket (2-5). Bátori belejött, előnyből lőtt egy hatalmas gólt (3-5), hogy aztán kiszakadjon belőle a „k betűs szó”.


Aztán Vámos id duplázott, ráadásul azonos létszámnál lőtt egy látványos gólt – feljöttünk egy gólra (4-5)! Kár, hogy a pólóban nincs passzív játék, mert az oroszok minden támadást iszonyú lassan játszanak meg, viszont ha lövésig jutnak, akkor mindig veszélyesek. Nagy Viktor azonban az első negyed siralmas védési hatékonyságát immár 50% fölé tornázta. Az utolsó támadásra maradt 4 másodpercünk, és majdnem gólig játszottuk. Kár, hogy csak majdnem.


Nagy Viktor alaposan feljavult a második negyedre


3. negyed

Kimaradt orosz helyzettel és egy zúgó Varga Dániel felső léccel indult a harmadik játékrész és a hosszú magyar hajrá, amely Manhercz bátor, kissé könnyelmű és a lécre pattanó ejtésével folytatódott. Az oroszok is megmutatták, hogy el tudják találni a kapufát, majd kaptak egy kiállítást, Benedek Tibor pedig rögtön időt is kért. De hiába a jó lövés, ha két kapufa és az orosz kapus két testrésze együttes erővel hárított.


A következő előnyből Hosnyánszky fejbe lövi az ámuló kapust (Antonovnak fogalma nem volt, hová kapja a lövést, de jó helyen evickélt), aki utána viszont bravúrral védett egyet. Hiába a helyzetek, sorra kimaradnak, még az előnyök is (már öt elbaltázott fórnál jártunk). Öt és fél perc után sincs gól a negyedben, amikor a csapatunk egyetlen balkezese, Vámos remek lövéssel kiegyenlít (5-5)! Bátori vette a lapot: ő is belőtte a maga harmadik gólját – először a meccsen vezettünk (6-5). Nagy Viktor egy emberhátrányban bemutatott parádéval tette hozzá a magáét, Erdélyi Balázs gólja pedig pluszértelmet adott a kapus bravúrjának – 7-5-ös előnnyel fordulhattunk az utolsó nyolc percre.


Varga Dénes olyan gólokat lőtt, amilyeneket csak nagyon kevesen tudnak


4. negyed

Az első támadást sarokba dobott labdával zárták az oroszok, a másik oldalon aztán Varga Dénes adott show-műsort, egy csel, egy leforgás, kapus elsüllyesztve, labda a hálóban (8-5). Holod törte meg eztán az orosz gólcsendet, amire az emberéről leváló Varga Dénes egy újabb klasszis góllal válaszolt (9-6). Testvére, Varga Dániel is érezte, hogy nem maradhat le a neve a gólszerzők listájáról, előnyből vette be az orosz kaput (10-6). A négygólos előny már hasonlított arra, amit előzetesen elképzeltünk.


Nagy Viktor egy újabb védés után már 70%-os mutatónál tartott, és inkább ne is gondoljunk bele, hogy mi lett volna, ha nem 1-4-gyel kezdünk.... Bátori Bence szerencsére nem ezen morfondírozott, inkább bevert egy gólt fórból a bal szélről (11-6). Aztán a meccs két hőse, Vámos és Bátori hozott össze egy olyan gólt, amely a Kemény-korszak legszebb napjait idézte: előbbi labdát szerzett, végigvitte, a legjobbkor leadta a mellette jövő társnak, és nem volt több kérdés (12-6)!


Bátori Bence; Monpeat, Joshua

Bátori Bence (fehér sapkában) a mezőny legjobbja volt


„Tudjuk, tudtuk, hogy mi a tét, hogy minden egyes kapott gól extra súly a vállunkon – mondta Benedek Tibor a mérkőzés után az M4 Sportnak. – Kár, hogy csak a harmadik negyedben kezdtünk el úgy játszani, ahogy abbahagytuk a görögök ellen meccset. Lassúak voltunk előnyben és zónában is, a 0-3-as kezdést elég nagy luxusnak érzem. Nem örülök neki. A hatgólos különbséget talán még alá is írtam volna előre, mert nem olyan rossz ez az orosz csapat, azt viszont nem gondoltam, hogy ennyire meg kell érte izzadni. Az meg, hogy ez a hat gól nekünk mit ér, majd pénteken kiderül. Megpróbáljuk jobban megverni a törököket, mint a görögök tették, de az egészen biztos, hogy azon a meccsen már nem engedhetünk meg olyan rövidzárlatot, mint a mai meccsen.”


Eredmények:

MAGYARORSZÁG–Oroszország 12-6 (1-4, 3-1, 3-0, 5-1)
Görögország–Törökország 21-6 (2-1, 6-3, 6-1, 7-1)

A további program:
január 15., péntek
Magyarország–Törökország 9.30
Görögország–Oroszország


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!