Mintha valami készülne Szíriában. Kérdés, hol állnak a nagyhatalmak

Fotó: AFP / KARAM AL-MASRI

-

Az amerikaiak által kiképzett fegyveresek lépték át a szír határt. A napokban éppen rajtunk keresztül ment oda orosz hadi szállítmány. Bár az Iszlám Államot mindkét nagyhatalom elítéli, a szíriai polgárháborúban nem azonos oldalt támogatnak.


Hetvenöt olyan mérsékelt ellenzéki fegyveres lépett be Szíriába, akiket az Egyesült Államok kiképzői készítettek fel az Iszlám Állam dzsihádista szervezet elleni küzdelemre - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű emigráns szíriai szervezet. A harcosok gépfegyverekkel felszerelt járműveken lépték át a török-szíriai határt. Az ellenzékieket a török főváros, Ankara közelében képezték ki egy katonai táborban, és az észak-szíriai Aleppó tartományban fognak harcolni.

Az Egyesült Államok hadereje az év elején bejelentett tervek szerint évi 5400 szíriai ellenzéki fegyveres kiképzését tervezte a négy és fél éve polgárháborúban őrlődő Szíriával szomszédos Törökország és Jordánia területén. Ugyanakkor a májusban indult program egyelőre a tervezettnél jóval szerényebb eredményt ért el.

Az első 60 kiképzett bevetésük után azonnal az al-Kaida terrorszervezet szíriai szárnya, az an-Nuszra Front támadása alá került, sokukat megölték vagy elfogták, mások közülük elmenekültek. Llyod Austin tábornok, a közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős amerikai Középső Parancsnokság vezetője egy eheti washingtoni kongresszusi meghallgatáson azt mondta, hogy közülük mindössze négyen-öten harcolnak még.

A Pentagon közölte, hogy az újabb tervek szerint most kis számú kiképzettet akarnak már működő felkelői csoportokba integrálni, hogy így segítsék az Iszlám Állam elleni harcot.

Aleppó a polgárháború kirobbanása előtt Szíria második legnépesebb városa és fontos gazdasági központja volt. Jelenleg nyugati részét a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők, keleti részét az elnök megdöntéséért harcoló felkelők uralják. A 2011-ben békés tüntetésekkel kezdődött, de a rezsim erőszakos fellépésének hatására véres harcokba torkolló szíriai polgárháborúban az ENSZ adatai szerint mintegy 250 ezer ember halt meg. A konfliktusban mérsékelt és szélsőséges felkelőcsoportok egymás és Bassár el-Aszad elnök ellen is harcolnak.


Az oroszok is nyomulnak

A héten készült műholdfelvételek tanúsága szerint orosz harckocsik, páncélozott szállítójárművek érkeztek Szíria egyik tartományába, és építkezés folyik a Bászel Aszad Nemzetközi Repülőtéren is. Ez megerősíti azokat az amerikai, izraeli és más jelentéseket, miszerint Oroszország Latakia kikötőváros déli részén előretolt légi hadműveleti támaszpontot hoz létre.


Oroszország azt állítja, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel akarja felvenni a harcot. A szíriai ellenzék és több lázadócsoport viszont Moszkva szíriai beavatkozását bírálja. Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnök egyik legfőbb szövetségese, és az ENSZ Biztonsági Tanácsában négyszer megakadályozta, hogy nemzetközi szankciókat vezessenek be Szíria ellen.


Mit tudnak egymás mozgásáról a nagyhatalmak?

Az amerikai és orosz védelmi miniszterek pénteken telefonon beszéltek egymással. Josh Earnest fehér házi szóvivő azt mondta: Washington szívesen venné, ha Oroszország részt venne az Iszlám Állam dzsihádista szervezet elleni nemzetközi katonai koalícióban. "Ezért vagyunk továbbra is nyitottak a taktikai, gyakorlati megbeszélésekre."

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte, Moszkva kész párbeszédet folytatni Washingtonnal Szíria kérdésében. "Sosem utasítottuk el a párbeszédet az Egyesült Államokkal. Nyitottak vagyunk rá a közös érdekek terén, beleértve Szíriát" - mondta.

Az Egyesült Államok hevesen ellenzi, hogy Oroszország támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnököt, és miután Oroszország tavaly magához csatolta a Krímet, valamint beavatkozott Ukrajnában, a Pentagon megszüntette a magas szintű megbeszéléseket Moszkvával.