Mintha mi sem történt volna: óriási bónuszt vehetnek fel a VW vezetői

Fotó: DPA / JAN WOITAS

-

19,5 milliárd forintnak megfelelő bónuszt kapnak 2015-re a VW korábbi és jelenlegi vezetői, annak ellenére, hogy a vállalat rekordnagyságú veszteséget könyvelhetett el, miután kiderült a kibocsátási adatok manipulálása.


A VW a bónuszok egy részét visszatartja, de nem feltétlenül veszi el végleg: egy későbbi időpontban még megkaphatják a vezetők, akiknek így sem kellett lemondaniuk a pénz nagy részéről.

Martin Winterkorn, a hamisítási botrány miatt lemondott volt vezérigazgató, ideiglenesen pénzének 30 százalékáról mondott le, de így is 7.3 millió eurót kap. Hans Dieter Posch, a felügyelőbizottság elnöke pedig 5,2 milliót tehet el, mint a VW korábbi pénzügyi vezetője, írja a BBC.

A vállalat 2015-ben 5,5 milliárd euró veszteséget szenvedett a dízelmotorok kibocsátási adatainak meghamisítása, pontosabban annak kiderülése miatt. Matthia Mueller, aki Winterkorn után lett a VW elnöke, szintén megkapta a neki járó bónusz nagy részét: 4,76 milliót ígértek neki 2015-re, amelyből 880 ezer eurót tartottak vissza.