Mintha külföldi turisták lettek volna, úgy büntettek a NAV-ellenőrök

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A turista "szemével" nevű akcióban az ellenőrök utaztak, ettek, ittak, kimentek a Hungaroringre, és büntettek.


A külföldi turista "szemével" nézték végig a fővárost a NAV ellenőrei. A személyszállítástól a szálláson, az étkezésen és a szórakozáson keresztül egészen a Forma-1 Magyar Nagydíjig ellenőriztek.


Kiderült, hogy a Forma-1 Magyar Nagydíj továbbra is vonzza a feketézőket. Az árusok gyakran kitelepülési engedély vagy adószám hiányában végeztek értékesítési tevékenységet, ritkán adtak nyugtát. A pénzügyőrök hamis termékekre is bukkantak, 22 liter alkoholt, „Williams” márkanévvel ellátott baseballsapkákat, prémium kategóriásnak tűnő mobiltelefonokat és parfümöket foglaltak le a helyszínen.

Pozitív volt ugyanakkor a tapasztalatuk a Hungaroringhez közeli szállásadók körében. Míg tavaly többeket megbírságolt a NAV, mert nem rendelkeztek online pénztárgéppel, illetve nem adtak bizonylatot a bevételről, addig az ismételt ellenőrzésekkor idén már szabályos gépi nyugtát kaptak a revizorok.

Az interneten személyszállítást kínálókat vizsgáló adóellenőrök és pénzügyőrök hívására több alkalommal „fehér rendszámos” autó állt elő, melyekkel szállodákhoz, szórakozóhelyekhez vitették magukat. Nyugtát a vizsgált esetek több mint harmadában nem kaptak és volt olyan sofőr, aki még adószámmal sem rendelkezett. Ennél is rosszabb volt a helyzet a különlegességnek számító riksás szállítók esetében, valamennyi ellenőrzött feketén nyújtotta szolgáltatásait.

Ugyan vannak még nyilvántartási hiányosságok, de a főváros vendéglátóhelyeinek egy éve indult fokozott ellenőrzésének hatására mára érzékelhetően javult az éttermek, kávézók és romkocsmák nyugtaadási fegyelme. A korábbi kétharmados mulasztási arány jelentősen csökkent és ismételt mulasztás miatt csupán egy vendéglátóhelyet kell bezárni - derül ki a NAV közleményéből.