Mintha késekbe kapaszkodnál – gyerekek a calais-i dzsungelben

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

A felszámolás alatt álló calais-i táborba még mindig érkeznek a menekültek, sok köztük a kísérő nélküli gyerek is.


Az észak-franciaországi calais-i menekülttáborba a menekültek többsége Afganisztánból, Etiópiából és Eritreából ékeznek, közülük sokan csupán tizenéves gyerekek – írja a The New York Times.


Nagyon-nagyon magas az iráni hegy. Amikor megmászod, az olyan érzés, mintha késekbe kellene kapaszkodnod. Tizennégy órán át tartott az út, teljesen kiszáradtunk"

mondta Wassal, a körülbelül 14 éves afgán fiú.


Az embercsempészek Iránban három másik menekülttel együtt zsúfolták be egy autó csomagtartójába, ahol szinte alig volt levegő. Az utazás alatt banditák akarták megállítani az embercsempészeket: megsorozták az autót, de csomagtartó utasait nem találta el a golyózápor – mondta az afgán fiú. Ezek után érkeztek meg a Bulgáriába, ahol több mint tíz napig kellett gyalogolniuk az országon keresztül.

Nurullah, a 15 éves afgán farmer fiú – akit a tálibok üldöztek el otthonából – azt mondta, hogy Magyarországon őt és több menekülttársát is megverték a rendőrök, de az is előfordult, hogy kutyákat eresztettek rájuk. A 12 éves Alikh 7 országon át (Irán, Törökország, Bulgária, Szerbia, Magyarország, Ausztria és Olaszország) jutott el Franciaországba. Azt mondta, hogy Iránban a rendőrök megverték, Bulgárián keresztül pedig élelem és víz nélkül kellett átjutnia.


Sok tizenéves a családját hátrahagyva vagy a családja után indult el Európába


A felszámolás alatt álló menekülttáborban és a környező migránsdzsungelekben hivatalosan 1300 gyerek él, sokan a családjuk nélkül indultak el Európába. Többségüket Nagy-Britanniában várják a hozzátartozóik, ezért az Egyesült Királyság elkezdte befogadni a kiskorú migránsokat. A humanitárius szervezetek segítik a francia hatóságokat, hogy a Calais-ban maradó gyerekek – akiknek nincsenek rokonai a szigetországban – megfelelő ellátásban és ideiglenes elhelyezésben részesüljenek.

A hétvégén több tucat gyerek érkezett Nagy-Britanniába: ötvennégy gyerek (főleg lányok) esetében semmilyen felnőtt kísérő nem volt. Nagy-Britannia a nyáron fogadta el azt a rendeletet, amely alapján befogadják a kísérő nélküli menekült gyerekeket Európából – írja a The Guardian.

Alf Dubs, a brit parlament felsőházának tagja kezdeményezte, hogy az európai menekülttáborokból fogadjanak be háromezer kísérő nélküli gyereket. A kormány először elutasította a javaslatot, mivel szerintük ez még több embert buzdítana arra, hogy Európába jöjjön. Később azonban a közvélemény támogatta ezt az elképzelést, így a kormányerők is beálltak a tervezet mögé.

Nagy-Britannia azokat a gyermekeket fogadja be, akiket Franciaországban, Olaszországban vagy Görögországban regisztráltak március 20. előtt. Már felhívásban is keresnek olyan brit családokat, amelyek szívesen segítenének a menekült gyerekeken. Ezidáig több száz gyereket fogadott be a szigetország.