"Mint egy videojátékban" - így látták a terrort a túlélők

Fotó: AFP / FRANCOIS GUILLOT

-

Elképesztő túlélési ösztön és természetesség árad azokból a beszámolókból, amelyeket a borzalmak részesei osztottak meg az elmúlt órákban. Magyarok, franciák és a többi szemtanú beszámolóit gyűjtöttük össze.


Egy magyar lány is ott volt az Eagles of Death Metal koncertjén, ahol terroristák túszokat szedtek és kivégeztek több mint 100 embert. Kövér Zsuzsa a Népszabadságnak telefonon azt mesélte, jó hangulatú buliként kezdődött az előadás a Bataclan színháztermében, a háromnegyedénél lett belőle vérfürdő.

Ő és a barátja az erkélyen nézték a koncertet. Két szám között egyszer csak lövésszerű hangokat hallottak. Azt hitték először, valami technikai történés vagy a show része. Úgy emlékszik, a merénylet fél10-háromnegyed 10 körül történhetett.


Akkor derült ki, hogy a hang nem a show része, mikor észrevettük, hogy mindenki hasal a küzdőtéren, és a zenekar is elmenekült a helyszínről.

Azt mondta, próbáltak megnyugodni, és azt mondogatták, minden rendben van, nem történt semmi különös. Zsuzsa szerint ez volt a szerencséjük, különben nem lettek volna ennyire összeszedettek. nagyon gyorsan történtek az események.

Szerencséjükre ismerték a helyszínt, tudták, ha a székek között végigkúsznak, elérnek egy ajtót, ahol a hátsó színpadon keresztül eljuthatnak a vészkijáratig.


A Le Monde újságírója a vészkijáratot filmezte


Kövér Zsuzsa barátja látta a támadókat, mikor kúsztak kifelé. "Nem volt eltakarva az arcuk. Annyit tudott megállapítani, hogy Kalasnyikov lehetett náluk, és volt náluk egy táska is, amiben vélhetően töltények voltak."

Amikor hozzájuk közelebb is lövés dördült, kisebb pánik alakult ki - de nem sokkal később már kint voltak az utcán, az első lövéstől számítva 15 percen belül.


Amikor kijutottunk, elkezdtünk kifelé rohanni, és kijutottunk az első nagyobb útkereszteződésig, a kávézókban ültek boldogan az emberek és ment tovább az élet. Akkor még a rendőrök sem értek ki, nagyon szürreális volt az egész.

"Emberről emberre mészároltak le minket… holttestek mindenütt” - ezt üzente a Twitteren az egyik másik, sérült túsz a Bataclan koncertterem épületének első emeletéről. Benjamin Cazenoves az egyik posztjában így írt: “Életben. Csak gyilkolnak… Mészárlás… Holttestek mindenütt.”Később három terrorista felrobbantotta magát, amikor a francia biztonsági erők megtámadták a koncertterem épületét, hogy kiszabadítsák a foglyokat. Négy rendőr meghalt a támadásban, és le tudtak lőni egy negyedik terroristát, mielőtt működésbe hozta volna a bombáját. A számok egyelőre nem pontosak, egyes források szerint egyedül a színházban 118-an haltak meg, más információ szerint 87 embert öltek meg a Bataclanban.


A szemtanúk szerint az egyik fegyveres a francia elnököt hibáztatta a történtekért, mert csatlakozott a nyugati koalícióhoz, és bombázta az Iszlám Államot a Közel-Keleten. A beszámolók szerint egy húszas éveiben járó fiatalember volt, akinek maszk sem volt az arcán, és egy Kalasnyikovval rontott be a terembe a koncert közepén. Egy túlélő látta az egyik támadót a Bataclan koncertteremben:


nagyon fiatal volt, nagyon fiatal arc, ijesztő volt. Lenéztem az emeletről, holttestek tucatja hevertek összevissza a földön, vérbe fagyva, golyókkal tele.

A BMFTV-nek egy, a koncerten helyszínén lévő szemtanú azt mondta, az egyik támadó európainak tűnt.


"Láttam egy alacsony, fehér fickót, aki európainak tűnt. A Bataclan előtt állt, és egy fegyver volt a vállára vetve. Villanások láttam, majd azt hallottam: bamm, bamm, bamm."


A támadás 10-15 percen át tarthatott, az emberek sikoltoztak és a földre vetették magukat, de hiába takarták el a fejüket a lövések elől - számolt be egy túlélő a Daily Mailnek.

"Ott voltam a koncertteremben, mikor néhány felfegyverzett alak tüzelni kezdett, épp a koncert közepén" - meséli egy szemtanú a Guardian beszámolója szerint.

"Két vagy három férfi jött be, akik nem viseltek maszkot. Kalasnyikovszerű fegyver volt náluk, vakon lövöldöztek a tömegben, legalább 10-15 percig. Borzalmas volt, hatalmas volt a pánik."

"Mindenki rohant a színpad irányába. Fejvesztett menekülés volt, engem is eltapostak" - emlékszik vissza a férfi. "Nagyon sok meglőtt embert láttam. A fegyvereseknek nagyon sok idejük volt, legalább háromszor újratöltöttek. Nem volt rajtuk maszk, tudták, mit csinálnak, fiatalok voltak.

A szemtanúk beszámolója ellentmondásos: van, aki szerint egy hang nélkül tüzeltek, mások arról számoltak be, a támadó azt üvölti, "ez Szíriáért van". A különböző beszámolók alapján az is leírható, hogy akik a támadás közelében voltak, először azt hitték, tűzijáték van.


párizsi lövöldözés


“Elöl voltam. Hallottam a robbanásokat. Megfordultam, de csak egy alakot láttam sapkával a fején, aki halad tovább a hátsó ajtó felé” - számolt be egy másik szemtanú a Liberationnak. "Felém lőtt. Az emberek elestek vagy a földre vetődtek.”

Marc Coupris arról számolt be a Guardiannek, hogy a fegyveres az erkélyről lőtt, és hogy az egész úgy nézett ki, mint egy csatamező, “vér mindenütt és testek mindenütt”.

Mások a színpad takarásában menekültek a vészkijárat felé, vagy éppen a tető felé, ahol egy férfi segített nekik egy lakásból, amely a színházhoz csatlakozott.

A koncertező Eagle of Death Metal Facebook-oldalán még mindig az áll, hogy próbálják fellelni egymást, és lélekben azokkal vannak, akik ebbe a tragédiába belekeveredtek. Utóbb azonban olyan tudósítások jelentek meg, hogy az együttes valamennyi tagja biztonságban van.Holttestek halomban

A Petite Cambodge étterembeli támadás után - ahol a jelentések szerint 12 embert öltek meg a támadók - egy túlélő arról számolt be, az étteremben mindenki földre vetette magát, nem mozdult. "Egy lányt egy fiatal fiú tartott a karjaiban. Úgy tűnt, a lány halott."

Abban az étteremben, ahol először kitört a lövöldözés, egy nő elmondása szerint a merénylő “Allah akbar” felkiáltással tört be, a rémült vendégek az asztalok alá bújtak. Az egyik szemtanú, Ben Grant, aki a bárban volt a feleségével, azt mondta, hat vagy hét holttestet látott a földön. “A bár hátsó részében voltam. Semmit sem láttam. Hallottam a lövéseket. Az emberek a földre vágódtak. Mi egy asztalt emeltünk a fejünk fölé, hogy védjük magunkat. A bárban rekedtünk, mert halomban voltak a holttestek előttünk.”

Charles Pitt operatőr elsétált az egyik 11. kerületi kávézó előtt, ahol szintén lelőttek több embert. A BBC-nek azt mondta, ez egy népszerű, tipikus francia kávézó, többen kint ültek. 30 méterre hagyta el nagyjából a kávézót, mikor meghallotta a durranásokat. Elsőre azt hitte, ez csak tűzijáték, de aztán folytatódott és egyre hangosabb lett.


Egy percig tartott. Mindenki fedezéket keresett, mert rájött, hogy ez lövés. 15 másodperc csönd volt, majd az egész kezdődött elöről.

A támadás végén a férfi visszament, és azt látta, hogy a kávézó kinti részén holttestek hevernek, a bal oldalon nagyjából 7, a jobb oldalon 4, nagyon sok volt a sérült. "Láttam egy nőt, akit lábon lőttek."

Nem sokkal később megérkezett a rendőrség, nagyon sok volt a tűzoltó is, katonák is kivonultak az utcára - mondta a férfi.

Mark Colclough, egy 43 éves pszichoterapeuta a Rue de La Fontaine-en volt egy kollégájával, ott látta, ahogy egy fegyveres tüzet nyit egy kávézóra. "Húsz méterre lehettünk, amikor meghallottuk a pukkanásokat. Körbenéztem és egy körülbelül 185 centiméter magas férfit láttam, a testhelyzetéből pedig nyilvánvalóvá vált, hogy lő."

"Lövő testtartásban volt: jobb láb elől, bal hátul, a bal vállához egy gépfegyvert szorított. Láttam az alján kilógó tárat" - mondta Colclough a Guardiannek. A fegyveres szűk, fekete ruhát viselt a szemtanú szerint. "Három vagy négy, a kávéház előtt ülő embert lőtt agyon, láttuk ahogy eltalálja őket, leestek a székről a földre."


“Még soha nem rettegtem ennyire”

A merényletsorozat egyike a nemzeti stadionnál történt, ahol éppen a francia-német válogatott focimeccse zajlott. Két brit futballrajongó, apa és fia kéz a kézben menekült. A 27 éves dizájner, Simon Hunter Párizsban él, és 66 éves édesapjával ment ki a mérkőzésre, de végül az életükért futottak.

A Mirror Online-nak úgy mesélték el, hogy a meccset nézték, amikor két hatalmas robbanást hallottak - olyat, amilyet még soha az előtt, de senki sem törődött vele, a foci ment tovább. Ám ránéztek a telefonukra, és elkezdtek üzeneteket kapni, hogy túszokat ejtettek, egy barátja autóval ment, amikor golyóval szaggatott kocsit látott, és emberek véresen futottak az utcán.


Megragadtam apámat, és együtt futottunk, és csak arra tudtam gondolni, hogy egy golyó süvít a hátam felé. Nem láttál semmit, mert csak futott a tömeg, és nem tudtad, hová futsz.

Nem tudták, mit tegyenek. Visszafutottak a stadionba. Végül evakuálták őket, és akkor, amikor másodszor hagyták el a pályát, már nagyobb rendőri készenlét volt a stadion környékén.


Robbanás a meccs közben - kívülről

Egy 27 éves férfi alig néhány perccel később érkezett a stadion közeli bárhoz, és hallotta, amikor a bomba robbant és látta, hogy sűrű füstfelhő gomolyog.

Egy francia szemtanú úgy fogalmazott:


Úgy éreztem magamat, mintha egy videojátékban lettem volna.

Ő 15 percet késett a meccsről, és várta, hogy beengedjék a stadionba, amikor hallotta a hangos robbanást.

“Volt egy durranás előttünk. Nagyon hangos volt. Először azt hittem, egy szemetes gyulladt ki. De azután láttam, hogy ez nem tréfa. Mindenki megállt. Egy férfi a földön üvöltött. Nem értettem, mi történt a férfival. Csak hallottam, ahogy ordít, és vonszolja magát a földön. Nem volt eszméletlen.”

Mintegy három perccel később, ahogy a szemtanú közeledett a stadion bejáratához, egy második bomba is robbant, alig öt méterre tőle. “Még soha nem hallottam ilyen hangos dolgot. A szívem majd’ kiugrott. Mintegy húszan voltunk. Elkezdtünk rohanni.”


merénylet, stadion, párizs

Tanácstalan szurkolók a párizsi Stade de France gyepén


Tóth Károly egy házibuliban volt Párizs belvárosában a terrortámadások idején, a francia–német meccset nézték, mikor valaki szólt, hogy azonnal kapcsoljanak át a hírekre. Döbbenten nézték a közvetítést. Az általában zajos péntek éjszakán hirtelen teljesen kihaltak lettek a környékbeli utcák. A tévében elhangzott az a tanács, hogy "ha félsz egyedül, akkor menj át a szomszédhoz".

Az idegességet lassan felváltotta a posztapokaliptikus hangulat, a Facebook biztonsági jelzése után kicsit mindenki úgy érezte, túlélt valamit - írta Károly a VS.hu-nak. A lakótársával hajnal 3 körül mentek haza a házibuliból gyalog, mert taxit nem lehetett fogni. A lakás közel volt az ez első támadás helyszínéhez. Kevesebben voltak az utcán, csak több volt a mentő. Így ha valaki nem tudta volna, mi történt, valószínűleg nem sejtette volna meg ezekből a jelekből.


Talán a legfurcsább mégis az volt, mikor a Barbes-Rochechouart nevű metrómegállónál megpillantottuk a szombati piacra teherautóból kipakoló melósokat. Mintha mi sem történt volna...

- zárja beszámolóját Károly.