Miniszteri vizsgálat az abortuszra kötelezett nők ügyében

-

Az ombudsman ügyészségi vizsgálatot is kezdeményezett, miután szembesült a debreceni pszichiátriai gondozóban történtekkel.


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amint tudomására jutott a Debreceni Terápiás Ház Pszichiátriai Betegeket és Értelmi Fogyatékosokat Ápoló-Gondozó Bentlakásos Szociális Otthonnal kapcsolatos ombudsmani jelentés, utasította a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot, mint az intézmény fenntartóját, hogy ellenőrzést indítson az otthon ügyében. Ezt a közleményt adta ki a szaktárca.

A Debreceni Terápiás Házban belülről nem nyitható rácsos ágyat is alkalmaznak, abortuszra kötelezik a nőket, nincs elég zuhanyzó és WC, a férfi betegeket is nők fürdetik, és még hosszasan lehet sorolni, hogy miként korlátozzák a 250 beteg normális életvitelét.

Székely László ombudsman munkatársai bejelentés nélkül látogatták meg a terápiás házat. Nemcsak az ott dolgozókkal, hanem 24 gondozottal is beszéltek.

A hiányosságok között említették azt is, hogy a házirend lehetővé teszi ugyan az intézményen belüli elkülönítést, de legfeljebb 1 óra hosszára. Mégis volt olyan gondozott, aki 22 napot töltött megfigyelőszobában.

A teljes, áprilisi keltezésű, de csak most nyilvánosságot kapó ombudsmani jelentés itt olvasható el.