Miniszteri tanács: „ha nem másszák meg a kerítést, nem sérülnek meg”

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

A próbakerítés ezerrel épül, több verziót is tesztelnek a Belügyminisztérium (BM) munkatársai, hogy kiválaszthassák az ideálisat.


„Tiszteletben kell tartani a kerítést, azaz nem kell megmászni, és akkor nem sérül meg senki” – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter Mórahalom külterületén, az épülő próbakerítés – kormányzati szakszóval az „ideiglenes biztonsági határzár” – előtt. Ebből egy 150 méteres szakasz épül most, alul és felül pengével.


A Délmagyar tudósítása szerint felkészülnek az esetleges sérülésekre.


Ne izguljon senki, a megye nem marad mentő nélkül,


3 kilométerenként kapukat építenek a kerítésbe – jelentette ki Hende Csaba. Ez azért kell – folytatta a miniszer –, hogy ha tömegesen jönnének a menekültek és valami történik, akkor kezelni tudják a sérülteket. A kerítést épp ezért nem is pontosan a határon húzzák fel, hanem 2,5 méterrel beljebb a magyar oldalon, így ha a mentőknek vagy a hatóságoknak át kell menniük azon, akkor nem követnek el határsértést.Többféle technológiát tesztelnek

A kerítés három méter magas lesz, felül és alul is pengés drót (NATO-drót) fut majd. Péntekig építik ki a három verziót 150 méteren. Az első 25 méteren faoszlopok lesznek, és ezekre kerül a kerítés. Aztán 125 méteren fémoszlopos technológiát alkalmaznak, egy részén betonalappal. A másik részén az oszlopokat cölöpverővel helyezik el. Az oszlopokat 2,5 méterenként telepítik, a határvonaltól 2,5 és 10 méter közötti sávban. Ezt az alapanyagokat előkészítő BV Holding Kft. ügyvezető igazgatója, Nagy László mondta, Hende Csaba honvédelmi miniszter viszont a sajtótájékoztatón négyféle technológiáról beszélt.

A teljes 175 kilométert november 30-ig építik meg, miután eldőlt, melyik verzió a legjobb.Jövő kedden választják ki, melyik lesz

A Belügyminisztérium saját munkatársai tesztelik a kerítést, így az ő szavuk is döntő lesz abban, melyik technológiát választják - mondta Pintér Sándor belügyminiszter. A kerítéseket átmászásokkal tesztelik, de az ár is szempont lesz.


Ha kiválasztják az igazit, 10-12 helyszínen egyszerre kezdik építeni az ideiglenes határzárat augusztusban. A kerítés addig marad, amíg nem csökken a migrációs nyomás – mondta Pintér Sándor. Magyarország mindenkit befogad, aki jogosult a menekültstátuszra, az érkezők 8 százaléka volt ilyen – tette hozzá.

Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta,


a kerítésépítés nem megoldás, de olyan szükséges és elkerülhetetlen lépés, amely megpróbálja törvényes és ellenőrzött keretek közé terelni az illegális migránsok áradatát.

Mórahalom, műszaki határzár, kerítés, honvédség


Jogvédők: a kerítésnek nincs értelme

A Helsinki Bizottság korábban 13+1 pontban magyarázta, miért értelmetlen a kerítést megépíteni. Például: a fizikai lezárást ugyan nem akadályozza nemzetközi jogi rendelkezés, de a nemzetközi jog alapján a kerítésnek mindenképpen a magyar állam területén kell húzódnia, tehát a Szerbia felé néző oldalának is. „Így a kerítéshez érkező vagy arra felmászó személy magyar területen, magyar joghatóság alatt fog tartózkodni, jogi értelemben nem lesz tehát kizárva Magyarországról, és elvileg technikai értelemben sem lesz megakadályozva abban, hogy menedékjogot kérjen.”


Műszaki határzár, kerítés, honvédség, Mórahalom, Pintér Sándor,


Bűncselekmény lesz az illegális határátlépés

Ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón. Az még nem derült ki, mennyi lenne a büntetési tétel, vagy mekkora pénzbírsággal járna, ahogy az sem, hogyan bírják majd a terhelést a börtönök. Az Országgyűlés ősszel módosíthatja a Büntető törvénykönyvet.


Giró-Szász András; Lázár János


Jönnek a sátortáborok is

Az Index közben úgy értesült, a kormány bezárná az összes, városokban működő menekülttábort, a migránsokat a lakott területektől távol kialakított táborban, valószínűleg sátrakban helyezik majd el. Az ideális helyszínt a BM-nek kell megtalálnia. A lap megkereste a minisztériumot, de ott csak annyit mondtak, a kormányzati szándékról már tájékoztatták a nyilvánosságot (a miniszterelnök Debrecenben beszélt a menekülttábor bezárásáról), a sátras elhelyezésre konkrétan nem reagáltak. Később a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott, valóban lesznek sátortáborok, például Nagyfán, hogy az embereket ne zavarják az illegális bevándorlók. A sátorépítést az indokolja, hogy „aki bent van, az emberhez métó körülmények között legyen” - mondta ott Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány egyébként azzal számol, ha felépül a kerítés, nem jönnek be annyian, tehát hosszútávon nem is kell ennyi kapacitás a menekülttáborokban.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a tájékoztatón azt mondta, semmi nem tiltja, hogy a menekülteket sátorokban, lakóövezeten kívül helyezzék el.

Ausztriában is épül sátortábor a menekülteknek, hogy elférjenek, de a traiskircheni tábort nem zárják be. Az Ausztriában lévő menekültek egy részét Szlovákia befogadná, de Bősben, ahová vinnék őket, a lakosság tiltakozik a terv ellen.