Miniszterelnökség: Nehogy már Gyurcsánnyal szerződjön az EU

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-


Az Európai Bizottság gondolja újra, hogy Gyurcsány Ferenc cégét, az Altust bízza-e meg a fejlesztéspolitika magyarországi működésének ellenőrzésével. Erről vasárnapi sajtótájékoztatóján beszélt Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár.

Csepreghy szerint érthetetlen, hogy az Európai Bizottság egy politikailag függetlennek nem mondható politikus négyfős cégét bízta meg a feladattal. Ahelyett, hogy egy nagy nemzetközi könyvvizsgáló céget kért volna fel.

A politikai függetlenséget hirdető bizottság hogyan adhat hálapénzt Gyurcsány Ferencnek? – mondta Csepreghy Nándor. Szerinte Magyarországon senki nem gondolhatja komolyan, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke képes lesz objektív, szakmailag elfogulatlan álláspont kialakítására.

Az Altus Zrt.-nek az Európai Bizottságtól tavaly elnyert tanácsadói megbízása az Európai Unió összes tagországára kiterjed, tárgya pedig a 2014-2020 közötti új programidőszak tervezési dokumentumainak elemzése - közölte Dobrev Klára, az Altus Zrt. vezérigazgatója.

Dobrev közölte: az Altus 2014 őszén nemzetközi nyílt tenderen egy 11 céget - köztük német, francia, olasz, svéd, bolgár, lengyel és szlovák vállalatokat - magában foglaló konzorcium vezetőjeként nyerte el a tanácsadói megbízást az Európai Bizottságtól. A megbízás tárgya a 2014-2020 közötti időszak tervezési dokumentumainak elemzése. A tanácsadás az EU összes tagországára kiterjed.

Megjegyezte: az Altus működése kizárólag külföldi, valamint nemzetközi projektekre korlátozódik. Az Altus az EU támogatásaival kapcsolatban soha semmilyen hazai kormányzati megrendelést, megbízást nem vállalt, állami tenderen nem indult.