Miniszterek tisztelegtek a börtönből hazatérő szerb háborús bűnösnek

-

Vladimir Lazarević több mint tíz évet ült Hágában, de most sem ismeri el, hogy elkövette, amiért elítélték. Más szerb háborús bűnösöknek eddig nem járt hivatalos kormányzati fogadtatás.


Miután letöltötte büntetésének kétharmadát, a hágai törvényszék szabadlábra helyezte Vladimir Lazarević tábornokot, aki az szerb igazságügyi és a honvédelmi miniszter, Nikola Selaković és Bratislav Gašić kíséretében érkezett repülőn Nišbe. A reptéren Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter, továbbá Ljubiša Diković vezérkari főnök, a Szerb Pravoszláv Egyház és Niš város képviselői, valamint az egykori Jugoszlávia területén folytatott háborúk veteránjait tömörítő szervezetek képviselői várták és rendeztek fogadást a tiszteletére. Bratislav Gašić azt mondta, „nagy nap ez Szerbiának.”

„Tíz elvesztegetett év van mögöttem, miért? Nem ítéltek el egyetlen konkrét bűncselekmény miatt; sem én, sem harcosaim, akik 70 ezren vannak, nem követtek el ilyent, nem ítéltek el egyetlen élet- vagy vagyonellenes bűncselekmény miatt, sem a háborús szokásjog megsértéséért”, idézi Lazarević Nišben elmondott szavait a VajdaságMa hírportál.

A szerb kormány korábban még sosem rendezett ilyen fogadtatást hazatérő háborús bűnösnek, és most sem adott hivatalos magyarázatot, hogy ezúttal miért tette ezt – írja a Balkansight című lap.Lazarevićet, aki a pristinai hadtest parancsnoka volt 1998-ban és 1999-ben, a bombázások idején, a törvényszék 14 évre ítélte a Koszovóban elkövetett bűncselekmények miatt. Több mint 10 évet töltött börtönben, ahol időközben megbetegedett, többször meg is kellett műteni. Önként ment Hágába 2005 februárjában, ahol négy évvel később 15 évre ítélték, de fellebbezése után büntetését 14 évre csökkentették.