Miniszterek mondanak le a lengyel lehallgatási botrány miatt

-

Benyújtotta lemondását Radoslaw Sikorski lengyel házelnök, Wlodzimierz Karpinski kincstárügyi, Bartosz Arlukowicz egészségügyi, valamint Andrzej Biernat sport- és turisztikai miniszter – ezt Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök jelentette be a varsói sajtóértekezletén.


A lemondások a tavaly júniusban kirobbant és a kedden újra nagy port kavart lehallgatási botránnyal függenek össze.
Kopacz kilátásba helyezte: követelni fogja Andrzej Seremet főügyész leváltását is.


Azonban nemcsak a házelnök és a miniszterek, hanem Jacek Rostowski, a miniszterelnök főtanácsadója, valamint Jacek Cichocki államtitkár, a miniszterelnöki hivatal vezetője és a titkosszolgálat felügyelője, és több miniszterhelyettes is bejelentette lemondását.


Kínai honlapon szivárogtattak, az ügyészség már nyomoz

Egy kínai honlapon ismeretlenek közzétették az egy éve kipattant lengyelországi lehallgatási botrány nyomozati iratainak nagy részét, amit Jacek Cichocki a lengyel történelem legnagyobb ilyen jellegű kiszivárogtatási botrányának nevezett.


A honlapon hétfő este több mint 3 ezer oldalnyi anyagot, az eddigi nyomozati anyagot tartalmazó összesen 20 kötetből 13-nak a tartalmát hozták nyilvánosságra. A honlap linkjét hétfőn feltette a Facebookra egy blogger, Zbigniew Stonoga, aki kedden a lengyel közszolgálati televízióban kijelentette, hogy „közérdekre való tekintettel" terjeszti az anyagot, mivel szerinte tarthatatlan az a helyzet, hogy a tavalyi lehallgatási botránnyal kapcsolatban egyetlen köztisztviselőt sem ítéltek el. A közzétett iratok az ügyészség által kihallgatott személyek vallomásait és a bizonyító anyag egy részét, valamint az érintettek – köztük magas rangú állami tisztségviselők - személyi adatait is tartalmazzák. Emiatt biztonsági őrizetet kapott Pawel Wojtunik, a lengyel korrupcióellenes hivatal (CBA) igazgatója, akinek a lakcíme is hozzáférhetővé vált.

A varsói ügyészség eljárást indított a kiszivárogtatás miatt. Egyelőre tisztázatlan, hogy az anyagok milyen módon kerültek fel a kínai honlapra. Mint Mazur elmondta, az ügyészség – a törvényes előírásoknak megfelelően - februártól az érintett felek számára lehetővé tette a aktákba való betekintést. Kisebb idézetek - de nem másolatok -, amelyek nem tartalmaztak személyes adatokat, már márciusban is láthatók voltak az interneten.


Lehallgatott beszélgetés a pénzügyminiszter megfúrásáról

A tavaly júniusban kirobbant lehallgatási botrány során nyilvánosságra került – máig tisztázatlan körülmények között rögzített – hangfelvételeken többek között Radoslaw Sikorski akkori külügyminiszter, Elzbieta Bienkowska jelenlegi európai biztos, akkori kormányfőhelyettes és infrastrukturális miniszter vulgáris és több botrányos ügyre utaló beszélgetései hallhatók. A felvételek Bartlomiej Sienkiewicz akkori belügyminiszter és Marek Belka jegybankelnök beszélgetését is tartalmazzák, többek között arról, hogy a központi bank kész pénzügyi támogatást nyújtani a kormánynak a választások előtt, ha az cserében eltávolítja tisztségéből Jacek Rostowski pénzügyminisztert.
Egyik felvételen a lengyel állami olajtársaság, a PKN Orlen elnöke, Jacek Krawiec magyar vonatkozású témákban is nyilatkozott nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel.

A lehallgatási botrány miatt indított eljárások során az ügyészség az összes érintett köztisztviselőről megállapította, hogy nem lépték túl hatáskörüket. Az ügyészségi nyomozás azóta csak a hangfelvételek keletkezésének körülményeire irányul.