Minimum egy hétre megint leállítják a szentendrei HÉV-et

-

A fonódó villamos építésekor derült ki, hogy baj van, a Batthyány téren tönkrement a biztosítóberendezések úgynevezett jelfogóháza. Ez már a második nagy probléma a rossz állapotú alagút után.


A VS.hu értesülését július végén ismerte el a BKK, miszerint a HÉV Batthyány téri végállomásán olyan súlyosan károsodott az a terem, amelyben a biztosítóberendezések vannak, hogy komolyabb felújításra van szüksége. Ezért a HÉV Margit hídig tartó szakaszának korábbi, két hónapos lezárása után a Sziget fesztiválra átadott szentendrei HÉV-vonalat megint korlátozni kell.


A HÉV biztosítóberendezéseinek föld alatti jelfogóházában az alagút födémszerkezetének feltárása közben bukkantak a szerkezeti problémára . Úgy tudjuk, a helyiség falának egy része hiányzik, akkora kráter keletkezett benne a folyamatos beázások miatt. Ez a berendezés a Batthyány tér és a Szentlélek tér között szabályozza a HÉV-ek haladását.

A BKK-tól most megtudtuk, a műszaki megoldás kiviteli tervét várhatóan a héten jóváhagyják. „Az ezzel kapcsolatos HÉV-utasforgalom korlátozása kb. 7-9 napot fog igénybe venni. Ennek pontos időtartamát, beleértve a korlátozás hosszát és a kezdődő vágányzár dátumát, a jóváhagyott kiviteli tervet követően tudjuk megadni” – közölte a BKK.HÉV-alagút födéme, Battyhány tér, 2014. április


A Batthyány téri végállomáson, illetve a Margit hídig tartó alagútban az elmúlt két hónapban oszlopokkal erősítették meg a szétmálló födémet, mert annyira rozoga volt, hogy nem bírta volna el a fölé épülő 19-es és 41-es villamosvonal terhelését. Ekkor találkoztak a kivitelezők az újabb nem várt műszaki akadállyal.

Mint azt megírtuk, a szentendrei HÉV-vonalon dolgozó több BKV-s is az életét féltette az alagútban leomló betondarabok miatt, amelyek a budai fonódó villamoshálózat építése után kezdték megadni magukat.