Miniatürizált atomtöltettel fenyegetőzik Kim Dzsong Un

-

Az észak-koreai diktátor azt állítja, országának sikerült ballisztikus rakétákra felszerelhető méretűre kicsinyíteni atomtölteteit.


„Ezt lehet nevezni valódi nukleáris elrettentésnek” – idézte Kim Dzsong Unt a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség. Az észak-koreai vezető azután jelentette be a hírt, hogy vezető, atomfegyvereket fejlesztő kutatókkal és mérnökökkel találkozott.

Kim Dzsong Un szerint Észak-Korea nukleáris erejének legfőbb feladata egy atomháború kitörésének megakadályozása. Hozzátette, hogy minél jobb az ország nukleáris csapásmérő képessége, annál erősebb az elrettentő ereje.

Tavaly májusban Kim Dzsong Un még arról beszélt, hogy országa már birtokában van annak a technológiának, amellyel rakétákra felszerelhető méretűre tudja kicsinyíteni atomtölteteit. Han Min Ku dél-koreai védelmi miniszter pedig már tavalyelőtt októberben mondta azt, hogy Észak-Korea jelentős előrelépést ért el a nukleáris fegyverek miniatürizálásában, és egyre közelebb kerül a ballisztikus rakétákra illeszthető, viszonylag kis méretű nukleáris robbanófejek kifejlesztéséhez.

Dél-Koreát aggasztják a hírek. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) március 2-án fogadta el az eddigi legszigorúbb büntetőintézkedéseket Észak-Koreával szemben, mert Phenjan január elején újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, majd egy hónappal később műholdat bocsátott fel ballisztikus rakétával, mindkét alkalommal megsértve a BT korábbi határozatait. Ráadásul Kim Dzsong Un egyre harciasabb: az ország hétfőn megelőző atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, válaszul a két ország szokásos éves hadgyakorlatára.