Miniatűr atombombákkal henceg Észak-Korea

-

A phenjani kormány közleménye szerint képesek olyan atomtölteteket gyártani, amelyeket tengeralattjáróról is el lehet indítani.


„Régóta dolgozunk a nukleáris csapásmérő eszközeink kicsinyítésén és az arzenál változatossá tételén" - írta közleményében az észak-koreai hadsereg. Emellett azt is állították, hogy nem csak rövid- és középtávon tudják pontosan célba juttatni a tölteteket, de nagy távolságra is jól tudnak célozni.

Amerikai elemzők és katonai szakértők korábban is gyanították, hogy a Kim Dzsong Un vezette ország képes nukleáris töltettel felszerelt ballisztikus rakétákat indítani. Bill Gortney admirális szerint az ország olyan rakétával is rendelkezik, amely eléri az Egyesült Államokat. Más kérdés, hogy a szóban forgó fegyver az admirális szerint sem volt még tesztelve.

David Albright az ENSZ fegyverellenőre a CNN-nek ennél visszafogottabban nyilatkozott. Szerinte Phenjan rendelkezhet ballisztikus rakétára szerelhető nukleáris fegyverrel - kísérleti atomrobbantásokat már hajtott végre - de olyannal még nem, amelyeket interkontinentális rakétákra lehet szerelni. Albright úgy véli, hogy a rakétának az atmoszférába visszatérő része, amely a töltetet is hordozza, túl bonyolult, csak hosszas teszteléssel építhető meg. Dél-Koreai katonai szakértők pedig abban sem hisznek, hogy az északi hadsereg tengeralattjáróról indított rakétái üzembiztosak lennének.