Mini csúcstalálkozót tartottak tegnap Görögország miatt Berlinben

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

A tanácskozást Angela Merkel hívta össze, úgy tűnik, egyelőre nem jutottak sokra


Június 5-én 306 millió eurót kellene az IMF-nek fizetnie Görögországnak, ezt azonban csak akkor tudnák megtenni, ha megkapnák a következő hitelrészletüket, ha nem, akkor könnyen lehet, hogy csődbe mennek (erről bővebben hétvégi cikkünkben olvashat).


Ezért Angela Merkel német kancellár hétfő este rendkívüli tanácskozásra hívta meg, Francois Hollande francia elnököt, Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, Christine Lagarde-ot a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját és Mario Draghit, az Európai Központi Bank elnökét – írta a Guardian.

A tanácskozáson arról volt szó, hogy miként lehet feloldani a patthelyzetet Görögországgal kapcsolatban, és megakadályozni azt, hogy a déli állam kiessen az eurózónából. A szűkkörű csúcstalálkozó este fél 10-től nagyjából éjfélig tartott, a várakozások szerint a hitelezők új ajánlat terveznek készíteni Görögországnak. Konkrét terv azonban valószínűleg nem készült el, csak az alapokról egyezhettek meg.

Egy német hivatalnok a Die Weltnek úgy nyilatkozott:


a végjáték elkezdődött, a találkozó célja az volt, hogy a görögöknek egy végső ajánlatot tegyenek.

A tanácskozás után a német kormány szóvivője pedig ezt mondta:


Abban egyeztek meg, hogy a munkának valós intenzitással kell tovább folytatódnia. A résztvevők már az elmúlt napokban is szoros kapcsolatban álltak, és azt szeretnék, ha ez tovább folytatódna az elkövetkező napokban közöttük, illetve természetesen a görög kormány között.

Washington közben attól tart, hogy a görög csődnek hasonló hatása lehet, mint a Lehman Brothers 2008-as esetének. Ezért Obama a cselekvést sürgetheti meg a G7 vezetőinek hétvégi bajorországi találkozóján.

Pierre Moscovici EU-s biztos szerint a beszélgetések gyümölcsözőek voltak, mutatkozik esély a görög helyzet megoldására, ehhez azonban még több munka szükséges mind a hitelezői, mind a görög oldalról.

A görög munkaügyi miniszter, Panosz Szkourletisz szerint a görögök nem képesek további kompromisszumokra, ilyenre csak a hitelezők képesek a jelenlegi helyzetben.