Minek nevezzelek: rizslisztes, krumplis gesztenyemassza

Fotó: Béla Fotós

Több tízezer gesztenyemasszát vonnak ki a forgalomból, mert két gyártó 14 termékénél olcsóbb alapanyaggal pótolták a gesztenye egy részét.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azután rendelte el a visszahívást, hogy a laboratóriumi vizsgálatok megállapították: 11 massza rizslisztet, 3 pedig burgonyát tartalmaz. A fogyasztókat megtévesztő gesztenyemassza-termékek száma eléri a több tízezer darabot, értékük pedig milliós nagyságrendű. A cégek bírságra számíthatnak, a pontos összeget a vizsgálat lezárása után állapítják meg. A hatóság szakemberei a kereskedelemben kapható, fagyasztott gesztenyemasszákat ellenőrizték az elmúlt hetekben, és több gyártó üzemét is vizsgálták. Az érintett gyártókat valamennyi forgalomban lévő termékük visszahívására kötelezték.  


A mai akár az élelmiszervisszahívás napja is lehet

Ma hajnalban az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Felügyelet (FDA) is visszahívott számos élelmiszeripari terméket, többek között egy bolognai szószt, fogyasztásra kész sültdisznót, nyers baromfit és grill-csirke-salátát. A leggyakoribb indok az volt, hogy a termék allergéneket tartalmaz, illetve a gyártó nem jelöli rendesen a címkén, miből is készült az étel, de előfordult olyan is, ami nagy eséllyel e-coli baktériumot tartalmazott.