Mindössze 3 muszlim nő miatt szigorú szabályozásra készül Lettország

-

Egy készülő törvényjavaslat megtiltaná a nikáb, vagyis a teljes arcot eltakaró sál viselését. A kormány becslése szerint a kétmilliós lett lakosság között ezren követhetik az iszlám vallást, és három olyan nő van, aki nyilvános helyeken nikábot hord.


A lett igazságügyi minisztérium egy olyan törvényjavaslaton dolgozik, amely megtiltaná a csak a szemeket megmutató sálak viselését. Nem korlátoznák a hidzsábot, vagyis azt a fajta viseletet, amely az arcot nem takarja el, csak a hajat fedi.


Az indoklás szerint Lettország kultúráját meg kell védeni, és „a törvényhozó kötelessége, hogy megelőző intézkedéseket hozzon”. Legalábbis ezt mondta Dzintars Rasnacs igazságügyi miniszter, aki szerint a jogszabály 2017 elején léphet életbe.

Arra a felvetésre, hogy mindössze három nőről van szó, Rasnacs azt válaszolta, hogy a szabályozásra inkább azért van szükség, hogy biztosítsa: a leendő migránsok tiszteletben tartják a lett normákat.

A The New York Times beszámolója szerint az érintett három nő egyike lett állampolgár, aki egy egyiptomi utazás során tért át az iszlám vallásra még kamaszkorában. A 27 éves orvostanhallgató a lehető leghagyományosabb lett életmódot folytatja, eltekintve a ruházkodástól és a rendszeres böjtöléstől.

Lettország korábban beleegyezett abba, hogy az EU kvótarendelete alapján befogadjon 776 menekültet a következő két évben. Mostanáig azonban csak hatan érkeztek meg ténylegesen az országba – írja a The New York Times.