Mindjárt itt az olcsó villanyautózás kora?

-

Három éven belül anyagilag is megérheti elektromos autóval járni – derül ki a P3 automotive tanácsadó cégnek a német Auto Motor und Sport autós magazin felkérésére született tanulmányából.


A közzétett adatok szerint évi 15 ezer kilométeres futásteljesítményt alapul véve egy benzin- vagy dízelmotoros kompakt autó fenntartása átlag 561 euróba kerül havonta, míg ugyanez villanyautó esetében 603 euró. A legnagyobb hátrány az értékvesztés, amely a belső égésű motoros kocsiknál 351, a villanyautóknál viszont 443 euró havonta – utóbbiból 93 euró csak az akkumulátor elértéktelenedésének költsége. És bár az elektromos autók használói valamivel alacsonyabb szervizköltségekre – és ezzel összességében olcsóbb üzemeltetésre – számíthatnak, egyelőre a hagyományos kocsik nyerik a költség-összehasonlítást.

A tanulmány készítői szerint azonban 2018-ra fordulhat a kocka. A várakozások szerint addigra az akkumulátorok értékvesztésének mértéke havi 44 euróra csökken, és ha a benzin ára nem megy 1,55 euró alá, akkor jobban megérheti áramot tankolni folyékony üzemanyag helyett.