Mindhárom kapitányt leváltják a birkózók a balul sikerült vb után

-

A szövetség továbbra is hisz a hat riói kvótában, és egy-két olimpiai éremben, ám ehhez változtatni kellett.


A sikertelen világbajnoki szereplés után a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöksége úgy döntött, hogy mindhárom szakág élén változtat, így kötöttfogásban Sike András, szabadfogásban Ritter Árpád, míg a nőknél az eddigi szabadfogású kapitány, Gulyás István veszi át az irányítást.

A szöuli olimpiai bajnok Sike Struhács Györgyöt váltja. A szabadfogásúaknál a változás kisebb, hiszen az eddigi másodedző Ritter mellett mentorként, segítőként marad a csapatnál Gulyás István, akinek ugyanakkor a jövőben nagy energiákat kell majd fektetnie a női válogatott vezetésébe is, amit Wöller Ákostól vesz át.

Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke hangsúlyozta, az elnökség tagjai egyetértenek abban, hogy az előzetesen kitűzött hat olimpiai kvóta és Rióban az egy-két érmes helyezés tartható cél, ám a sikeres szerepléshez szükség volt a változtatásokra.

A szeptember eleji Las Vegas-i vébén egyetlen érmet sem szerezett a magyar csapat, kvótát is csupán egyet, Lőrincz Viktor révén.


Németh Szilárd, az MBSZ elnöke arról számolt be, hogy Struhács György és Gulyás István tulajdonképpen vállalták a felelősséget és lemondtak posztjukról. Az elnökség az első napirend pont másfél órás megvitatása után, jelentős többséggel szavazott bizalmat a Komáromi Tibor szakmai igazgató által javasolt új szakvezetőknek, akiknek megbízatása egyaránt a riói olimpiáig szól.

„Tisztelem Struhács munkáját, de a vb előtti hónapban túl sokat voltak távol és túl sok volt az erősítés. A jövőben specializáltabban kell foglalkozni a versenyzőkkel” – vázolta terveit Sike. Struhács György 2007-től irányította a kötöttfogásúakat, ezalatt Kiss Balázs (2009, 96 kg) és Bácsi Péter (2014, 80 kg) lett világbajnok, míg Lőrincz Tamás (2013, 66 kg; 2014, 71 kg) és Bácsi Péter (2008, 74 kg, 2014, 80 kg) egyaránt kétszer nyert Eb-t, de három olimpiai érem is a nevéhez fűződik az ezüstérmes Fodor Zoltán (2008, 84 kg), a szintén második Lőrincz Tamás (2012, 66 kg) és a bronzérmes Módos Péter (2012, 55 kg) révén.

Ritter Árpád arról beszélt, hogy furcsa a helyzet, mert Gulyással hosszú ideje dolgoznak együtt, elvégre mindkét Eb-címét az ő irányítása alatt szerezte. Hozzátette, a szoros kapcsolat megmarad. Úgy vélte, még többet kell dolgozni a remélt sikerekért.

„A női szakágban komoly személyi ellentétek feszültek. Ezért olyan kapitány kellett, aki kiváló szabadfogású szakember és erős személyisége van, így esett a választás Gulyás Istvánra” – indokolta meg Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, hogy Gulyás távozása után miért kapott másik szerepet. „Szép eredményeket értünk el, de tény, ez a legutóbbi vb nem sikerült – mondta az MTI-nek Gulyás, aki 1997 óta vezette a szabadfogású szakágat, ezalatt 27 érmet szereztek versenyzői a világversenyeken. – A nőknél a legfontosabb feladat a két topversenyző viszonyának rendezése. Az elnökség elfogadta a javaslatomat, miszerint november közepén a csapat országos bajnokság egyben válogató lesz Sastin Marianna és Barka Emese számára, amelyikük ott nyer, jövőre az indulhat az olimpiai műsorban szereplő 58 kilós súlycsoport mindhárom kvalifikációs versenyén. A vesztes az 53 vagy a 63 kg-ban próbálkozhat a kvótaszerzéssel.”