Mindent tagad a körúti robbantás gyanúsítottja

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Azért nem tesz vallomást a Teréz körúti robbantás gyanúsítottja, mert nincs mondanivalója, hiszen – mint állítja – nem ő követte el a bűncselekményt. Ügyvédje közvetett bizonyítékokról beszél. Az apja szerint P. László arra vár, hogy elfogják a valódi tettest, tőle és családjától pedig elnézést kérjen a hatóság.


Néhány, az ügyben elkészített igazságügyi szakértői véleményről kérdezték múlt héten az ügyészségi nyomozók P. Lászlót – írja a Magyar Idők. A két rendőr ellen elkövetett Teréz körúti robbantás gyanúsítottja ezúttal sem tett vallomást. Mint azt ügyvédje, Brunner Tamás a lapnak elmondta, nem taktikázik a védence, amikor nem tesz érdemi vallomást. „Nem ő követte el a terhére rótt bűncselekményt, így nem is tud róla érdemben nyilatkozni; ha nincs miről vallomást tennie, akkor csak egyet tehet, hallgat. Ő egyébként azt mondta: kérdezhetik a nyomozó ügyészek, ám olyanról nem tud beszámolni, amiről nincs tudomása” – fejtette ki a védő. Brunner Tamás a lap kérdésére megerősítette, hogy a védelemnek és a gyanúsítottnak átadott közel háromezer oldalnyi irat egyetlen közvetlen bizonyítékot sem tartalmaz. „Csak néhány közvetett bizonyíték szerepel az iratok között, ezért ügyfelemmel való egyeztetés után még e héten az ügy lényegét érintő indítványokat fogunk tenni a nyomozó hatóságnak” – szögezte le az ügyvéd, aki részleteket erről egyelőre nem mondott.

A védő nem cáfolta azokat a lapinformációkat, amelyek a közvetett bizonyítékokról szóltak. Ezek szerint P. László IP-címéről rendelték meg egy vidéki szaküzletből a pokolgép indítására használt kapunyitó távirányítót, valamint a robbanótestet a gyanúsított hátizsákjában szállították a helyszínre, a zsák maradványain az ő DNS-e van, csakúgy, mint a távirányító fogadóelektronikájának maradványain. „Úgy gondolom, hogy a Központi Nyomozó Főügyészségnek annál több bizonyítéka lehet a tettesre vonatkozóan, mint amit a védencem elé tárt. Kérdés persze, hogy ezek a feltételezett bizonyítékok terhelők-e védencemre, vagy sem” – fogalmazta meg kételyeit Brunner Tamás ügyvéd.

A gyanúsított édesapja továbbra sem hiszi el, hogy fia követte volna el a robbantást. „Kéthetente megyek hozzá, egy órán át beszélhetünk. Legutóbb is mély szomorúságot láttam a szemében, de könnyeket nem. Ő is elítéli a robbantást, és hiszi, hogy elfogják végre a valódi tettest, a rendőrség pedig a nagy nyilvánosság előtt kér bocsánatot tőlünk” – nyilatkozta fiáról az apa a Lokálnak.

A nemzetbiztonsági bizottság többször is zárt ülésen tájékozódott az ügyről. Németh Szilárd alelnök kijelentette: biztosak abban, hogy a tettest fogták el a hatóságok. Ismeretes, szeptember 24-én 22 óra 40 perc körül szögesbombát robbantott egy férfi a Teréz körúton, a Király utca sarkához közel. A támadás célpontja egy rendőrjárőr volt, a járőr hölgy tagja életveszélyes, férfi bajtársa súlyos sérüléseket szenvedett. Október 19-én Keszthelyen elfogták P. Lászlót, aki azóta is tagadja, hogy ő robbantott volna, ám az előzetes letartóztatása február 21-ig tart.