Mindent az útlevélről: kerülje el a közel 70 ezres számlát!

Fotó: MTI / Máthé Zoltán / MTI / Máthé Zoltán

-

Mennyibe kerül az útlevél normál és extrém esetben? Hol igényelhető? Mi a teendő, ha külföldön elvész? Útlevélkisokos a Bukszától.


Bár az útlevéltarifák nem változtak az elmúlt években, a közelgő utazási szezon miatt a Buksza ismét összeszedte az eljárási díjakat. Aki időben kapcsol, több tízezer forintot spórolhat.


01

Klasszikus forgatóköny – 7,5–14 ezer forintért

A legegyszerűbb esetben 5 vagy 10 évre kérhetünk útlevelet a lejárt helyett, előbbiért 7,5 ezer forintot, utóbbiért 14 ezer forintot kell fizetni, és 20 napon belül elkészül. Bármelyik járási hivatalban (okmányirodában) intézhető. 


02

Duplázás – 15–28 ezer forintért

Az egyik alapszabály az útlevélcserénél, hogy le kell adni a régit. A rendszer bünteti, ha az nincs meg (például elveszett). Ebben az esetben kétszeres díjat kérnek. Így az 5 vagy 10 évre szóló új útlevél 15 és 28 ezer forintba kerül. 03

Gyorsítás 19–39 ezer forintért az alapdíjon felül

A sima eljárásban 20 napra vállalják az új útlevél elkészítését, de felgyorsítható a folyamat, ám ezért sok pénzt kérnek. A 7 napos eljárás extra költsége 19 ezer forint, a 3 naposé 29 ezer forint, a 24 órásé pedig 39 ezer forint. Emellett persze az útlevélcsere normál díját, azaz a fent említett 7,5–14 ezer (megsemmisült régi útlevél esetén 15–28 ezer) forintot is ki kell fizetni. 


04

Indokolt esetben ingyen is működik

Vannak különleges esetek, amelyeknél ingyenes az útlevélcsere. Ha az útlevélben lévő, úgynevezett biometrikus azonosítót tartalmazó tárolóelem nem vagy hibásan tartalmazza az előírt adatokat, akkor nem kell fizetni az új útlevélért. Az útlevéligénylő az anyagi helyzetére hivatkozva ingyenes eljárást is kérhet, a jogosultak körét a vonatkozó kormányrendelet szabja meg.


Kedvezményes útlevelek 500 forinttól

A 70 évnél idősebbek és a 18 évnél fiatalabbak a szokásosnál olcsóbban, 500–5000 forintért kaphatnak útlevelet. 500 forintba kerül például a saját háztartásban nevelt három vagy több kiskorú gyermek nevére szóló, 3 évig érvényes útlevél. A kedvezményes útlevelekről és a második útlevelek kiállításáról itt olvashat részletesen.


Az új útlevelet bármelyik okmányirodában (járási hivatalban) lehet igényelni. A 24 órás útlevelet azonban kizárólag a budapesti Visegrádi utcában található Központi Okmányirodában lehet kérni, és ott is adják ki. A 3-7 napos eljárás szintén bármelyik járási hivatalban elindítható, de az elkészült útlevelet szintén csak a Központi Okmányirodában (hivatalos nevén a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának személyes ügyfélszolgálatán) lehet átvenni.


Mi kell hozzá?

Ha az útlevél igénylője nagykorú, akkor a következő dokumentumokat kell bemutatni a cseréhez:

  • Érvényes, személyazonosításra alkalmas okmány (például: személyi igazolvány, régi útlevél, kártya formátumú jogosítvány), emellett kell a lakcímkártya, ha van.
  • Ha az igénylő nem rendelkezik a személyazonosításhoz szükséges okmánnyal (pl. személyi vagy jogosítvány), akkor születési anyakönyvi kivonat, házassági anyakönyvi kivonat szükséges. Utóbbi papírok kellenek abban az esetben is, ha a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai nem egyeznek a bemutatott okmány vagy okirat adataival.
  • Előző, még érvényes útlevél, ha azzal a kérelmező rendelkezik. Ha nincs meg a régi útlevél, akkor kell egy nyilatkozat az előző, le nem járt útlevél elvesztéséről, megsemmisüléséről, ellopásáról. Lopás esetén kell a feljelentésről felvett jegyzőkönyv.
A további, különleges esetekben az igényléshez szükséges dolgokat a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának honlapján találja meg.


Mi a teendő, ha külföldön eltűnik az útlevél?

Ha az útlevelet, a személyit vagy a jogosítványt külföldön elvesztik, akkor a konzulhoz kell fordulni. Érdemes az utazás előtt tisztázni, hogy az adott országban hol van a konzulátus. Ezt egyrészt a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapjáról vagy az Európai Unió konzuli védelemről szóló hivatalos oldaláról lehet megtudni. Ha az adott országban nincs magyar konzulátus, akkor uniós állampolgárként bármelyik másik uniós ország konzulátusa segítséget nyújt. Segítséget jelenthet a külföldi ügyintézésnél, ha a szóban forgó okmányokról még az utazás előtt készítünk másolatot, és azokat elektronikus formában tároljuk például az e-mail-fiókunkban.


Tetszett a poszt? A Bukszát a Facebookon is lehet kedvelni!

Buksza-posztok az utóbbi napokból, hónapokból:

Nagyítót tett az egyik érmébe a Pénzverő

Döntött a Lidl és a Tesco

Saját rabszolágáink vagyunk, és még pénzt sem kapunk érte

Ezért vannak kerek számok az OTP bankautomatiában

Egy Volvo, egy tank, több mint ezer kilométer

Hogyan vegyünk hűtőgépet?

Hogyan vegyünk mosógépet?