Mindent a rozéról, amit sosem mert megkérdezni

Forrás: vs.hu

-

Ha végigsétálunk a városban, és megnézzük, mit pörgetnek poharukban a vendégek a kiülős teraszokon, azt látjuk, hogy tízből nyolc kehelyben rozé forog. Divatbor, nyárbor, életérzés. Íme néhány kérdés, amire már régóta szeretett volna választ kapni. Ja, és ajánlunk is pár jó rozét.


Honnan származik?

Franciaországból, közelebbről Provence-ból. Mivel ott rosénak írják, a magyar borászok is így tüntetik föl a címkén, de mi nyugodtan írjuk z-vel, az Osiris helyesírási szótára legalábbis erre biztat.

Hogyan készül?

Sokan azt hiszik, hogy vörös- és fehérbort összeöntenek megfelelő arányban. Ez óriási tévedés! Kétféleképpen készül.

1. A kékszőlőt a teljes érettség előtt szüretelik, rövid ideig áztatják, így csak kevés színanyag válik ki a szőlő héjából, a levet irányított-hűtött erjesztéssel rozsdamentes acéltartályban feldolgozzák. Elvétve akad kivétel, amikor a rozét fahordóban készítik el. Az egri St. Andrea pincészetnél találkozunk például ilyennel.

2. A teljes érésben leszüretelt kékszőlő levéből pár óra áztatás után valamennyit leengednek. Mivel ekkor még csak kevés színanyag oldódott ki a héjból, ezért lesz rózsaszín a rozé. A vörösbor viszont a csapolástól sűrűbb, sötétebb, testesebb lesz. A lecsapolt levet fehérboros technológiával, vagyis irányított, hűtött erjesztéssel feldolgozzák.Milyen szőlőfajtákból készül?

Mivel alapvetően a vörösboros vidékek „mellékterméke” a rozé, bármelyik kékszőlőből készülhet. Leggyakrabban kékfrankos, kadarka, zweigelt, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc. Nagyon népszerű a cuvée, a kékszőlők leengedett levének összeházasítása.

Milyen a jó rozé színe?

Provence-ban a különböző rozétípusokat színek szerint kategorizálják: sárgadinnye, őszibarack, ribizlipiros, grépfrút, mangó, mandarin. Nálunk többnyire babarózsaszín, lazacrózsaszín, hagymahéj, málnapiros.Hány fokon igyuk?

Ideális fogyasztási hőmérséklete: 9–11 Celsius-fok, vásárlás után tehát feltétlenül hűtsük be.

Milyen évjáratot válasszunk?

Mindig a legfrissebbet. A rozé ugyanis úgy működik, mint a reduktív fehérbor, nem éri meg hosszú ideig tárolni se pincében, sem borhűtőben. A legtöbbet egy éven belül meg kell inni. Jelenleg a 2015-ösök vannak a piacon, azokat válasszuk.

Fröccsnek is jó?

A legtöbb rozé remek fröccsalap. Általában palackozás előtt adagolnak hozzá egy kis szén-dioxidot, hogy ezzel is fokozzák a frissességét. A rozéfröccsöt amúgy érdemes élénkebb savú tételekből készíteni.


Pár jó rozé

Heimann Mammaróza 2015 (1850 Ft)

Kékfrankos, pinot noir, merlot, syrah és menoir házasítása. Gazdag, gyümölcsös illat és íz: ribizli, málna, meggy, eper, mégsem tutti-frutti szörp, hanem vidám-komoly bor remek, játékos savkészlettel. Örömbor, de tényleg. A legjobb a sorban.Dúzsi Tamás Kékfrankos Rozé 2015 (1790 Ft)

A szekszárdi borászt csak rozékirályként emlegetik. Ebben a műfajban ő volt az első, aki nagyot alkotott. Kvázi megteremtette a bortípus etalonját. Azóta is tartja a formáját. Határozott gyümölcsössége mellett a friss, cizellált savakon van a hangsúly. Fröccsnek is kiváló. Ez a bor bizonyíték arra, hogy a kékfrankos az egyik legjobb rozéalap.Légli Géza Kislaki Rozé 2015 (1390 Ft)

Rozénak szüretelt szőlőből készült a szőlőskislaki birtok valamennyi kékszőlőjének (merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon, syrah, pinot noir) házasításával. Illatában málna, eper, szamóca, ribizli. Ízben a gyümölcsösséget finom savak hordozzák. Alacsony alkoholtartalma (12%) még vonzóbbá teszi. Ár-értékben verhetetlen.


rozé kislaki bormanufaktúra


Konyári Rosé 2015 (1590 Ft)

Rozéra szüretelt merlot, cabernet sauvignon és franc. Illata elegáns, a korty krémes, utóíze hosszú. Megbízható, egyfajta etalon ez is.Sauska Villányi Rosé 2015 (2150 Ft)

Nagyon szép, „meleg” rosé. Illatában napsütötte málna és cseresznye. Melegnek azért nevezzük, mert van benne valami mediterrán lágyság, a savai nem ropognak, az biztos. Kékfrankos, merlot, két cabernet, syrah és pinot noir házasítása. Egy kissé túl van árazva, de legalább eléggé borszerű az árához képest. Mindenképpen tartalmas élmény.


rozé


Pannonhalmi Rosé 2015 (1750 Ft)

Merlot és egy kis pinot noir házasítása. Fűszeres-gyümölcsös illat és íz, feszes, finom, bizsergető savakkal. Talán a fűszeressége teszi, hogy még a paradicsomos olasz penne mellett is meg tudta őrizni karakterét. Fröccsnek sem utolsó.Skizo Rozé 2015 (1300 Ft)

Kékfrankos és cabernet sauvignon házasítása. Érett, „piros” illat: ribizli, málna, eper. Viszonylag telt íz, friss, üdítő savak. Ideális fröccsnek.