Mindenki lehet áldozat – kampány a gyűlölet-bűncselekmények ellen

Forrás: VS.hu

-

Te milyen világban szeretnél élni? – kérdezi az a videó, amit az előítéletes indokból elkövetett, úgynevezett gyűlölet-bűncselekményekről tett közzé az Amnesty International Magyarország.


A Nemzetközi Roma Nap alkalmából videót készített az Amnesty International Magyarország, hogy bemutassa, amikor az áldozatokat, helyszíneket vagy tárgyakat azért éri a támadás, mert rendelkeznek – vagy az elkövető azt feltételezi róluk, hogy rendelkeznek – egy olyan tulajdonsággal (faji hovatartozás, nemzeti vagy etnikai származás, nyelv, bőrszín, vallás, nem, kor, értelmi vagy testi fogyatékosság, szexuális irányultság vagy más hasonló tulajdonság), amellyel kapcsolatban az illetőnek előítéletei vannak, az ezzel a tulajdonsággal rendelkezőket alacsonyabb rendűnek tartja.

A gyűlölet-bűncselekmények kiemelt jelentőségűek egy adott társadalom életében, mert a társadalom kisebbségben lévő tagjait, csoportjait éri támadás egy olyan tulajdonságuk miatt, amely az illető személyiségnek fontos és megváltoztathatatlan része. A támadás azonban nemcsak magát az áldozatot, hanem azt a közösségét is traumatizálja, amelyhez az áldozat tartozik.