Mindenki jól járt a vasárnapi boltzár eltörlésével

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

A kormány valószínűleg megúszott egy nagyobb pofont, a szocialisták viszont joggal érezhetik úgy, hogy végre legyőzték a Fideszt. Orbán hatástalanított egy potenciális kormányellenes mozgalmat, és visszaveheti a kezdeményezést, az MSZP pedig megszabadult attól a kockázattól, hogy esetleg nem jön össze az érvényes népszavazás.


„Várható volt, hogy ezt meglépik, és a Fidesz szempontjából alapvetően jó döntésnek tartom, mert tanultak a legutóbbi, 2008-as népszavazásból, amelyet az MSZP elvesztett” – mondta a vasárnapi zárvatartást elrendelő törvény hétfőn bejelentett visszavonásáról Varga Áron politológus. Szerinte a Fidesz számára egyértelmű arcvesztés a vasárnapi zárvatartás eltörlése, „de kevésbé kínos, mint ha a népszavazást vesztették volna el”.

A népszavazást kezdeményező MSZP-ről Varga Áron azt mondta, hogy a szocialisták már eddig is profitáltak az ügyből, mivel végre cselekvő erőként tűntek fel, ami az elmúlt hat évben nem volt rájuk jellemző. „Nem is a közvetlen hatás itt a lényeges, hanem az lenne számukra fontos, ha belátnák, hogy ha így politizálnak, akkor az nekik jó. És ne feledjük, hogy van még két népszavazási kérdésük” – hívta fel a figyelmet Varga Áron.

„A kormánynak a rossz és a sokkal rosszabb közt kellett választania, és úgy döntöttek, a kisebbik rosszat választják” – mondta Török Gábor politológus, aki szerint most az a látszat, hogy megijedtek, de hosszabb távon lehet, hogy jobban jártak. A MSZP-t is elütötték ugyan a nagyobb győzelem lehetőségétől, de ugyanakkor a szocialisták a kockázattól is megszabadultak, amit az érvényesség elérése, az 50 százalékos részvétel jelentett volna.

„Paradox módon jelenleg úgy látszik, hogy mindkét fél profitálhat a döntésből” – mondta Krekó Péter, a Political Capital igazgatója. A kormányoldal elkerült egy valószínű bukással fenyegető népszavazást, és elmondhatja magáról, hogy meghallgatta a nép akaratát, ráadásul zárójelbe teheti a február 23-án a választási iroda épületében történteket. Az MSZP pedig azt mondhatja el magáról, hogy elérte a célját, meghátrálásra kényszerítette a kormányt. Tóbiás József pártelnök első reakciójában épp erről beszélt: „Győztek az emberek, győzött a demokrácia, a társadalmi akarat és az MSZP!”


Az MSZP győzelemként értékeli a boltzár visszavonását, ugyanakkor a népszavazással kapcsolatos nyomástól is megszabadult


Nem a boltokról szólt volna

A vasárnapi zárvatartás népszerűtlen intézkedés volt, minden felmérés azt mutatta, hogy az emberek többsége a nyitvatartás pártján áll. Az elemzők és egy, a kormányzati politika alakulására rálátó forrásunk is felhívta a figyelmet arra: egyáltalán nem biztos, hogy a kérdésnek van kellő mobilizációs ereje is, vagyis négymillió embert rá lehet venni, hogy elmenjen szavazni. Persze nem is ez lehetett a kormány döntésének fő oka, az ő szempontjukból a kockázat az volt, hogy túl sokáig lesz ez a téma.

Ahogy korábban is írtuk, az eljárás bonyolultsága miatt népszavazásra nagyjából ősszel lehetett volna számítani, vagyis egész évben ez határozta volna meg a közbeszédet, keresztülhúzva a kormány gondosan felépített kommunikációs terveit: nem az úgynevezett kötelező betelepítési kvótáról, a családi otthonteremtési kedvezményről vagy a gazdasági növekedésről lett volna szó mindenhol, hanem a vasárnapi boltzárról, ami ráadásul alkalmas lehet a kormánnyal elégedetlenek mozgósítására.

A népszavazás egyik legnagyobb veszélye ugyanis kormányzati szempontból, hogy a konkrét kérdésen túl kormányellenes protestmozgalommá nőhette volna ki magát. Így történt ez legutóbb, 2008-ban, az úgynevezett szociális népszavazáson is, hiszen nem a 300 forintos vizitdíjról vagy a kórházi napidíjról volt szó, hanem a kormány általános megítéléséről. Ahogy az akkor még SZDSZ-es Horn Gábor fogalmazott: „Nem azt mondták, Feri, hanem azt, hogy menj a picsába! Valljuk be!” Az MSZP is nyilvánvalóan erre játszott, amikor azzal a szlogennel kampányolt, hogy „Elég az Orbán–Habony-rezsimből”.

A maradék két népszavazási kérdés – a földárverések megtiltásáról, illetve a bérplafon bevezetéséről a közszférában – már nem ennyire erős, mindenkit érintő ügy, legfeljebb akkor lehet érvényes a referendum, ha egy időben tartják a kormány saját, a betelepítési kvótákról szóló népszavazásával. Tóbiás József első reakciójában ugyanakkor azt mondta, nem állnak meg, mert valódi népszavazást akarnak, hiszen ez lehet az az eszköz, amellyel le lehet váltani a Fideszt.


Kormányellenes mozgalommá is kinőhette volna magát a népszavazás


Életmódkérdés? Aligha

A vasárnapi zárvatartás elrendelése eleve nem „életmódkérdés” volt – ezt a kifejezést Orbán Viktor miniszterelnök használta rá –, vagyis nem a szabad vasárnapról, a családokról és a templomba járásról szólt. Ha az lett volna, akkor nemcsak a kereskedelemben tiltották volna meg a vasárnapi munkavégzést, de korlátozták volna az iparban és a szolgáltatásban dolgozók esetében is (amikor 1891-ben Magyarországon először munkaszüneti nap lett a vasárnap, akkor pont az volt a törvény címe, hogy „az ipari munkának vasárnapi szüneteléséről”).

Amint azt Kövér László házelnök is elismerte a tapolcai kampányban, a vasárnapi zárvatartás a kiskereskedelmi szektor átrendezésének eszköze volt, egyszerűen a forgalom egy részét akarták átterelni a kisebb vállalkozásokhoz. Ezt szolgálta a két, úgynevezett Tesco-törvény is, amelyek a 400 négyzetméternél nagyobb boltok engedélyezését vonták központi kézbe, illetve megtiltották, hogy a nagyobb kereskedelmi cégek két évnél tovább veszteségesen működjenek. Ez a két jogszabály hatályban marad, vagyis a kereskedelmi láncokkal szembeni politika nem változik.

A zárvatartást ugyanakkor politikai értelemben rátolták a KDNP-re. A kisebbik kormánypártot lehetett utálni és gúnyolni érte, de nekik ez nyilván nem ártott sokat, hiszen rájuk amúgy sem szavazott senki önállóan. A visszavonásról szóló döntést sem a kereszténydemokraták kommunikálták, sőt, az első reakciók alapján őket egyszerűen kihagyták belőle. Rubovszky György KDNP-s képviselő, az intézkedés egyik szorgalmazója az Origónak azt mondta: nem tud nyilatkozni a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló kormányzati bejelentésről, mert még nem látta a leírt javaslatot.