Mindenki hibázott, akinek köze van a kínai gyilkos mozgólépcsőhöz

-

A mozgólépcső gyártója és a bevásárlóközpont egyaránt felelős azért a napokkal ezelőtti kínai balesetért, amelynek során egy vásárló alatt beszakadt a padlózat fedőlemeze, amikor lelépett a mozgólépcsőről, és a nő a szerkezetbe esve szörnyethalt. A baleset előtt pár perccel már kiderült, hogy gond van, mégsem állították le a szerkezetet.


Az eset körülményit nyomozó szakértők megállapították, hogy a fedőlap silány minőségű volt, rossz volt a tervezése, és nem rögzítették megfelelően, az alkalmazottak jobb felkészítésével pedig megelőzhető lett volna a baleset.

A 30 éves Hsziang Liu-csüan a Hupej tartományi Csingcsou áruházában kétéves kisfiával készült a felfelé haladó mozgólépcsőről lelépni, amikor a tetején álló két áruházi dolgozó figyelmeztette, hogy baj van a padlózattal. A nő még el tudta lökni magától a gyereket, de őt, amint lezuhant, berántotta a gépezet.


A baleset pillanatai – csak erős idegzetűeknek


Az újabb videofelvételek tanúsága szerint a balesetet megelőzően alig 5 perccel az alkalmazottak egyike alatt már megbillent a lap, s ezt jelentették is, de a mozgólépcsőt sem a hiba felfedezésekor, sem a baleset idején nem állították le.


Pár perccel a baleset előtt már gond volt


Kiderült, a burkolatot rosszul tervezték meg, a lapok könnyedén meglazulhattak és megbillenhettek. Azt is megállapították, hogy nem az eredeti tervek szerint készültek, és rögzítésük nem volt megfelelő.

A vizsgálatot végzők szerint a gyártó vállalat a nem végzett megfelelő minőség-ellenőrzést, és a karbantartást végzők is mulasztottak. A Csiangszu tartományi gyártó egész Kínában értékesíti termékeit, és Oroszországba, Malajziába, valamint Ausztráliába is szállít. Hupej tartományban általános ellenőrzéseket rendeltek el.


Kína a világ legnagyobb felvonó- és mozgólépcső-felhasználója és -gyártója, tavaly ezekből 3,6 millió volt használatban a kelet-ázsiai országban. A gyors ütemű urbanizáció következtében évente 20 százalékkal bővül a számuk.

A kínai médiában nagy visszhangot keltett eset országosan is ráirányította a figyelmet a felvonók és mozgólépcsők biztonságára. Sajtóbeszámolók szerint tavaly 36 ember halt meg ezekkel összefüggő balesetekben.

Az országos minőségfelügyeleti és ellenőrző hatóság közölte, hogy a mozgólépcsők állapotát 15 naponként kell ellenőrizni, a szerkezeteket tisztítani és olajozni. Az üzemeltetőknek szakképzett munkásokat kell alkalmazniuk.