Mindenki elolvashatja Shelley 200 éve írt, elveszettnek hitt művét

-

Közkincs lesz Percy Bysshe Shelley egy közelmúltban újra felfedezett röpiratát, amely az angol romantikus költő egy versét is tartalmazza. A kulturális ereklyét az Oxfordi Egyetem vásárolta meg, és az internetre is felteszi.


A Poetical Essay On The Existing State Of Things (Költői esszé a dolgok létező állapotáról) című pamflet az egyetem Bodleiana könyvtárának 12 milliomodik kötete. A húszoldalas röpirat, amely az egyetlen ismert fennmaradt példány, az interneten is elérhető lesz.

Shelley 1810 és 1811 között, első egyetemi éve alatt írta a művet, amelyben a sajtó rossz célra való használatának, a hibásan működő politikai intézményeknek és a háború globális hatásainak témáit boncolgatja.

Az Oxfordban nyomtatott röpiratot, amely egy tízoldalas, 172 soros költeményt is tartalmaz, "egy úriember az Oxfordi Egyetemről" álnéven publikálta a költő.

Az írást csak ötven évvel a halála után tulajdonították Shelley-nek, de aztán minden példánya eltűnt, végül egy mégis előkerült, 2006-ban egy magángyűjteményben bukkantak rá. Az egyetem nem árulta el, hogy mennyit fizetett a dokumentumért.