Mindenki ellenzi a skót függetlenedést

Fotó: Fotó: Europress/AFP/The Kobal Collection / Fotó: Europress/AFP/The Kobal Collection

-

Az angolok és a walesiek többsége azt szeretné, ha Skócia az Egyesült Királyság része maradna. A skótok relatív többsége sem pártolja az elszakadást.


A Financial Times című napilap megbízásából elvégzett, szombaton ismertetett országos felmérés szerint Anglia és Wales lakosságának 55 százaléka pártolná Skócia bennmaradását a 307 éve létező brit unióban, és csak 15 százalék szeretné egyértelműen Skócia elszakadását Nagy-Britanniától. Alex Salmond skót kormányfő, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két és fél éve jelentette be, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenné válásáról. A referendumot a skót kormány szeptember 18-ra írta ki. A népszavazáson egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e. A Financial Times számára elvégzett új közvélemény-kutatás alapján jelenleg Skóciában is jelentős – bár relatív – többségben vannak azok, akik azt remélik, hogy Skócia a brit unió fenntartására szavaz. A megkérdezett skótok 47 százaléka szeretné, ha hazája Nagy-Britannia része maradna, és 40 százaléknyian voksolnának az elszakadásra. A skótok 50 százaléka úgy véli, hogy Skócia „öt éven belül megbánná”, ha a függetlenségre szavazna. A felmérésből kiderül az is, hogy az angol és a walesi választók többsége a skót függetlenségpártiak győzelme esetén nem támogatná, hogy Skócia továbbra is a fontot használhassa nemzeti fizetőeszközéül. Az angolok 68 százaléka, a walesiek 59 százaléka ellenezné, hogy a független Skócia megtarthassa a fontot.

A font nem CD-kollekció!

A függetlenségi népszavazást megelőző kampány egyik fő ütközőpontja éppen a font használatával kapcsolatos vita. A skót kormány álláspontja szerint semmi akadálya, hogy a független Skócia valutauniót alkosson Nagy-Britannia fennmaradó részével, de London ezt gyakorlatilag már kizárta. A brit pénzügyminisztérium nemrégiben kiadott közleményében leszögezte, hogy ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is.
„A skót kormány válást javasol, ugyanakkor meg akarja tartani a közös bankszámlát és a közös hitelkártyát”, az Egyesült Királyság azonban nem kockáztathatja meg, hogy adófizetőinek kelljen szükség esetén pénzügyileg kisegíteniük „egy külföldi országot és annak bankjait”
– fogalmazott a brit pénzügyminisztériumi nyilatkozat. George Osborne brit pénzügyminiszter nemrégiben a BBC-nek nyilatkozva ehhez hozzátette, hogy a brit font „nem CD-kollekció, amelyen szakítás után osztozkodni lehet”.