Mindenki elhitte, hogy nincs itt semmi gyanús

Forrás: ABC

-

A csaló Bernie Madoffot 150 évre ültették le, O.J. Simpsont a hírhedt gyilkossági ügyben felmentették ugyan, de jelenleg 33 éves börtönbüntetését tölti fegyveres rablásért. Mindkettőjük sztoriját épp most dolgozták fel a tévében.


A napokban két olyan életrajzi sorozatot, illetve tévéfilmet is bemutattak Amerikában, amelyek közelmúltban történt, nagy médiaérdeklődéstől övezett, híres-hírhedt bűncselekményeket dolgoznak fel. Az egyik az egykori amerikaifoci-sztár és Csupasz Pisztoly-színész, O.J. Simpson gyilkossági ügyéről szól, a másik Bernie Madoffról, aki a történelem legnagyobb pénzügyi csalásában több tízmilliárd dollárt tüntetett el.

A két produkcióban a fentieken túl az is közös, hogy az általuk felvetett témák ma is aktuálisak. A kilencvenes évek közepén lezajlott Simpson-eset óta faji kérdésekben nem lett kevésbé megosztott az amerikai társadalom, a 2008-as gazdasági világválság, ami közvetve Madoff bukását okozta, pedig a mai napig érezteti a hatását, vagy talán el sem múlt teljesen. És az egyszerű ember ma se nagyon érti, hogy mi történik a feje fölött.


A világ legnagyobb csalója

A Raymond De Felitta (City Island) által rendezett, két egymást követő estén (február 3-án és 4-én) adásba került Madoff kétszer másfél órában meséli el Bernie Madoff birodalmának összeomlását. Madoff egy olyan befektetési alapot vezetett, amely rövid távon garantált magas nyereséget, csakhogy közben nem eszközölt valódi befektetéseket, hanem a folyamatosan toborzott befektetők pénzéből fizette ki a korábban csatlakozókat. A pénzügyi válságot természetesen nem Madoff piramisjátéka okozta, de a gátlástalan hazudozással lenyelt 65 milliárd dollár mégis a válság tökéletes megtestesítőjévé tette őt. És ügye azért is szólt nagyot, mert főleg a keleti part befolyásos zsidó üzletembereit és alapítványait lopta meg (többek között a Nobel-békedíjas Elie Wiesel szervezetét is), akiknek talán a pénzügyi veszteségnél is jobban fájt, hogy mindezt egy olyan ember követte el, aki maga is zsidó.


Lewis Black és Richard Dreyfuss a Madoff című tévéfilmben


Mivel a tévéfilm valós történetet mesél el, váratlan fordulatot nem hoz, de azért bőven tartogat érdekességeket. Döbbenetes, ahogy mindenki elhiszi, hogy itt nincs semmi gyanús, mert Madoff mindenkivel jóban van, és mesterien bánik az emberekkel; fura, hogy az egyetlen, aki időben észleli a csalást, egy mániásnak beállított matekzseni (Harry Markopolos szerepében Frank Whaley); az pedig keserűen mulatságos, ahogy egy ősrégi számítógépen prezentálva vezetik meg az ügyfeleket. (Ez tényleg így történt, és azért sem használtak modernebb infrastruktúrát, mert azokon könnyen ki lehetett volna szúrni a hiányzó pénzeket.)Kár, hogy amikor nem a címszerepet játszó Richard Dreyfuss van a színen, akkor veszít az erejéből a színészi teljesítmény és a forgatókönyv is. A családi vonal alig fogott meg, pedig a céggel összefonódott rokonság miatt izgalmas is lehetett volna, ahogy a zsidó sors elemezgetése is. Madoff feleségének szerepében viszont jó volt látni Blythe Dannert, és nagyon örültem a Madoff egyik megkárosított befektetőjét alakító Charles Grodin rövid jelenléteinek is.


Blythe Danner és Richard Dreyfuss


Akad tehát elég ok arra, hogy belenézzünk a Madoffba, de a rettenetesen izgalmas és nagy horderejű valódi történethez képest a megvalósítás inkább egy erős közepes szintet hoz. Az HBO gazdasági válságról szóló 2011-es filmje, a Válság a Wall Streeten nekem maradandóbb élmény volt, de három órát azért nyugodtan áldozhatunk erre is az életünkből. Vagy megvárhatjuk az HBO már leforgatott, The Wizard of Lies című Madoff-tévéfilmjét, amelyben Robert De Niro játssza a főszerepet.


Az évszázad pere

Amíg a Madoff két nap alatt becsomagolta a történetet, a február másodikán elindult O.J.-sorozat (hivatalosan: The People v. O.J. Simpson: American Crime Story) tíz részen keresztül repít vissza a kilencvenes évek közepére, amikor az egykori NFL-sztárt azzal vádolták meg, hogy megölte korábbi feleségét és annak barátját.O.J. Simpson személye miatt az ügyre az első pillanattól kezdve figyelt a széles nyilvánosság, és addigra már elért olyan szintre a technika, hogy szinte minden pillanatot közvetített a tévé. Már azt is bemutatták, ahogy a hátsó kertben megbilincselik, azt is kamerák követték, amikor megszökött az autópályán, a bírósági tárgyalás idején pedig már 24 napi órán keresztül ez folyt a hírcsatornákból.

O.J. történetéből a jelenkori tévézés egyik meghatározó alakja, a Kés/Alatt, a Glee-Sztárok leszünk és az Amerikai Horror Story alkotója, Ryan Murphy csinált sorozatot. Pontosabban egy olyan antológiát, mint az Amerikai Horror Story, azaz O.J. sztorijára csak egy évad jut, és az American Crime Story folytatásában más-más történeteket, jövőre például a legfrissebb hírek szerint a Katrina-hurrikán katasztrófáját dolgozzák fel.


American Crime Story: The People v. O.J. Simpson

Cuba Gooding Jr. és Joseph Buttler a sorozatban


A színészgárda is neves: itt van John Travolta, David Schwimmer, Selma Blair, Connie Britton és Sarah Paulson is. És O.J. Simpson szerepében Cuba Gooding Jr., akit egészen hihetetlen újra valami tisztességes szerepben látni. Szegény vagy tíz évig főleg olyan filmekben égette magát, amelyeket eleve nem moziforgalmazásra szántak, és az Oscar-díjas színészt teljesen elfelejtették Hollywoodban (itt olvasható egy friss interjú minderről). Az elmúlt években aztán már játszott néhány elismert filmben is (A komornyik, Selma), és most valós esélye van, hogy újra legyen belőle valaki Hollywoodban. Visszatérését bravúrosnak azért nem nevezném, de csalódásnak sem, és az sem zavaró, hogy egyáltalán nem hasonlít O.J.-re.


American Crime Story: The People v. O.J. Simpson

Cuba Gooding Jr. mint O.J. Simpson


O.J. itt nem központi szereplő, csak egy a sok közül. Nagyon sok játékidő jut a többieknek, a körülötte ténykedő barátoknak, rokonoknak és ügyvédeknek, a rendvédelem és az igazságszolgáltatás képviselőinek. Az őket megformáló színészgárdában külön dimenziót jelent John Travolta. Nem azért, mintha annyira jó volna, még az is lehet, hogy nagyon rossz, vagy akaratlanul önmaga paródiája – ezt még nem tudtam eldönteni –, de bármit is csinál, nagyon rég nem vonzotta ennyire magára a figyelmet. Robert Shapirót, O.J. védelmének egyik kulcsfiguráját alakítja.


American Crime Story: The People v. O.J. Simpson

John Travolta mint Robert Shapiro


David Schwimmer enyhén túljátssza szerepét, de azért én így is bírom a fejét, és valamiért nagyon jól szórakozom rajta, hogy pont Robert Kardashian jutott neki. Igen, ő az, aki Kris Kardashian (a sorozatban Selma Blair) első férje volt, Kim, Kourtney, Khloé és Robert apja. Kardashian Simpson barátja volt a hetvenes évektől kezdve, és a gyilkossági ügy idején újraaktiválta ügyvédi engedélyét és önkéntesként csatlakozott a védelemhez. Az első részben még egy olyan jelenet is van – elnézést, de ezt most elmondom –, hogy Simpson öngyilkos akar lenni a Kardashian-házban, és Robert csak arra kéri, hogy ne Kim, azaz Kanye West későbbi felesége szobájában tegye meg. Ez valóban megtörtént, pont csak annyit tettek hozzá, amennyit egy sorozatban kell.

Az első rész alapján a The People v. O.J. Simpson elég hatásos sorozat, üresjáratok nélkül, bomba színészekkel, megragadó atmoszférával, popkulturális rétegekkel és a jelenben is értelmezhető mondanivalóval. Hiába húsz évvel ezelőtti a történet, a valódi és feltételezett rasszizmus, a rendőrség és a kisebbségek viszonya, illetve a média manipuláló hatása ma is annyi problémát okoz (ha nem többet), mintha el sem telt volna az az idő. O.J. ügye a múlté, minden mást tovább gyúrunk.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon is!