Mindenki azt ünnepel, amit akar

Fotó: Vs.hu / Kozma Zsuzsi

-

Április 4-e sokáig a felszabadulás ünnepe volt, de valójában a szovjet megszállás miatt nem volt sok ok az örömre. Ami tény: 1945-ben ezen a napon döntő lépéseket tett a Vörös Hadsereg, hogy április közepére a német katonák végleg elhagyják az országot, és utána majd' fél évszázadon át nemzeti ünnep volt a nap. És hivatalosan ma 70 éve ért véget Magyarországon a II. világháború. Évfordulós képek.


Érkeznek a felszabadítók/megszállók az Üllői úton. A korabeli propaganda azt állította, 1945. április 4-én a Vas megyei Nemesmedvesnél űzték ki az utolsó német katonát. Igaz, erről az utolsó német katonáknak nem szóltak, így ők április 13-ig harcoltak és végül Pinkamindszentnél hagyták el Magyarországot. A szovjetek 1991. június 30-ig maradtak.


1952. április negyedikén az angol Hastings Lionel Ismay lesz a NATO első főtitkára. A fényképen látható tömeg nem ezt ünnepli a Hősök terén, Magyarország ugyanis csak 1999-ben csatlakozott a katonai szövetséghez.


Akkoriban úgy tűnhetett, nincs is szükség katonai szövetségekre, hiszen a Magyar Néphadsereg – némi szovjet támogatással – büszkén vonulhatott fel, hogy bemutassa saját haditechnikáját. Itt épp 1961. április 4-én mennek a tankok a Dózsa György úton.


1968-ban a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) tagjai gyűltek fogadalomtételre a Felvonulási térre. A tagság létszáma 900 ezer körül mozgott. Egységbe forraszt a KISZ (részlet): Fel, kommunista ifjú sereg, Hajnal vezesse léptedet! Higgy elveidben, jó karodban bízz, Melletted elvtárs a KISZ.


1973-ban a Magyar Televízió színesben adta az ünnepi felvonulást. Egy nappal korábban az Egyesült Államokban Martin Cooper, a Motorola kommunikációs divíziójának igazgatója kezdeményezte az első mobilhívást. Cooper így emlékezett arra a napra: „Aznap számtalan hívást bonyolítottam. Az egyiknél épp az úttesten keltem át, miközben egy New York-i rádióriporterrel beszéltem. Azt hiszem ez volt az egyik legveszélyesebb dolog, amit életeben csináltam."


1974-ben az óvodások is köszöntötték a szovjet hősöket. 2015. kevésbé szerencsés sorsú ovisainak a kormányablakokról kell énekelniük. Mi is az a kormányablak? (részlet): Nem tudtam, mit jelent az a kormányablak, nálam okosabbak és nagyobbak is vannak. Mégis úgy gondolom, egy nagyon fontos dolog, Szükség lesz rá addig, amíg a föld forog.


A felszabadulás/megszállás 30. évfordulóján épp Keres Emil szaval egy vállalati rendezvényen. A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színész ekkor már a Radnóti Színpad igazgatója és Színházművészek Szövetsége előadóművész tagozatának elnöke is.


Koszorúzás a szolnoki Tisza parkban - akkor a Felszabadulás téren. 1977. áprilisában járunk, míg Magyarországon a Vörös Hadsereg felszabadító hadjáratát ünnepelték, addig Németországban épp életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a radikális baloldali Vörös Hadsereg Frakció (RAF) három tagját: Andreas Baadert, Gudrun Ensslint és Jan-Carl Raspe terroristákat. A RAF később Magyarországra is eljutott, 1991. december 23-án két tagjuk követett el robbantásos merényletet a Ferihegyi gyorsforgalmi úton a Szovjetunióból kivándorló zsidók ellen.


Az 1980-as ünnepségen hideg volt. Az elmúlt 50 év időjárási adatai alapján nem véletlenül: nyolcvanban volt a leghűvösebb az április, ekkor alig 7,4 fok volt a hónap átlaghőmérséklete. A legmagasabb átlaghőmérsékletű április egyébként 2000-ben volt, akkor 14,1 Celsius volt az átlag.


Felvonulás helyett sonkavásárlás.1950 óta először 1990-ben nem volt munkaszüneti nap április 4-e. Aznap a románok hazahívták Mihályt, az exkirályt, az észtek pedig Edgar Savisaart nevezték ki miniszterelnöknek. Magyarország épp az első szabad választások két fordulója között volt, az MDF 27 százalékkal állt, az SZDSZ valamivel 21 fölött volt. Ma már egyik párt sem létezik.


Szovjet emlékmű koszorúzás, Munkáspárt, Thürmer Gyula

2015. április 3-án Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke megkoszorúzza a Szabadság téren álló Szovjet Hősi Emlékművet. A belorusz, a kahaz és az orosz nagykövetségről is részt vettek az eseményen. Thürmer azt mondta: a kárpátaljai magyarságot nem lehet úgy megvédeni, hogy Magyarország a „fasiszta-nacionalista" ukrán kormány mellé áll, és vállalja a háborút Oroszországgal szemben.1945-2015. (A kép szintén a 2015. április 3-i Munkáspárt-koszorúzáson készült.)