Mindenáron megvédik Moszult – üzent az Iszlám Állam kalifája

-

Közel egy éve nem lehetett hallani a terroszervezet vezetőjének a hangját. Abu Bakr al-Bagdadi szerint megvédik az utolsó fellegvárukat.


A hangüzenetet ellenőrzik, hogy valóban a terrorvezér beszél-e rajta. Hivatalos feltételezések szerint Abu Bakr al-Bagdadi Moszulban lehet a harcosaival – írja a BBC.

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges kurdok, a síita milíciák és szunnita törzsek fegyveresei segítségével már több tucat falvat fel tudtak szabadítani az Iszlám Állam (ISIS) ellenőrzése alól. A terrorellenes erők az ISIS iraki fellegvára, Moszul ellen indultak el a közelmúltban, ahol Bagdadi kikiáltotta az Iszlám Állam kalifátusát.

A hangfelvételen Bagdadi azt mondja, hogy totális háború van, és a nagy dzsihád, melyet az Iszlám Állam vív, csak erősíti azt a hitet és meggyőződést, hogy ha Isten is úgy akarja, akkor mindez csak a győzelem előjátéka.

Az üzenet arra szólítja fel Irak Ninive kormányzóságának lakóit, hogy vegyék fel a harcot Isten ellenségei ellen, az öngyilkos harcosoknak pedig megparancsolja, hogy változtassák nappallá a hitetlenek éjszakáit, pusztítsanak országaikban, hogy patakokban folyjon a vérük.


A terror vezetője

Az 1971-ben kiállított születési bizonyítvány szerint Bagdadi eredeti neve Ibrahim Auad Ibrahim, és Irakban született, Szamarra városában. Egyetemi tanulmányai után csatlakozott az ultrakonzervatív Muzulmán Testvériséghez, ahol több erőszakos cselekményt is végrehajtottak.

Az amerikai csapatok iraki bevonulásakor csatlakozott az al-Kaidához is, később ennek a csoportnak egy külön ágából hozta létre az Iszlám Államot. Al-Bagdadi több szempontból is keményvonalasabb vezető az al-Kaida vezetőinél, Oszáma Bin Ládennél és Aymen al-Zawahirinél – emiatt vették sokkal komolyabban a saját hívei is. Bagdadi 2014-ben kiáltotta ki magát a muszlimok kalifájává.