Minden tisztségéből felfüggesztették a boltzár hívét a pesti kamarában

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

A korábban a BKIK-ban főtitkári pozíciót is betöltő Szatmáryné Jahl Angélát több ügyben is etikai vizsgálat alá vették.


Zárt ülésen minden kamarai tisztségéből felfüggesztette a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöksége Szatmáryné Jahl Angélát – írja a Népszabadság.


A felfüggesztés oka egy kamarai etikai vizsgálat, amely több üggyel is foglalkozott. Az egyik az volt, hogy Szatmárynét 2010-ben jogerősen két év próbaidőre ítélték közokirat-hamisításért. A korábban BKIK-főtitkári pozíciót is viselő Szatmáryné ugyanis 2005-ben egy tanácsadói munkakörre jelentkezett a kamaránál, ám az önéletrajzához egy hamisított diplomát csatolt – olvasható a napilapban.

A mostani felfüggesztés után a BKIK küldöttgyűlésének kell arról dönteni, hogy visszahívják-e Szatmárynét a tisztségeiből. Ez késő ősszel vagy jövő év elején történhet meg.

Idén tavaszig a BKIK elnöke az a Szatmáry Kristóf volt, aki Szatmáryné fia, korábban államtitkár, most miniszteri biztos, és a Fideszben frakcióvezető-helyettes és képviselő. Emellett a Szatmáry családot erős szálak fűzik a kamarában komoly lobbierőt képviselő CBA-hoz, így Szatmáryné Jahl Angéla az elnöke a több CBA-s prominenst felvonultató Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetségnek. A szövetség volt az egyetlen kereskedelmi szervezet, amely nyíltan kiállt a vasárnapi zárvatartás mellett – emlékeztet a Népszabadság.

A Szatmáry család felett az év elején kezdtek gyűlni a viharfelhők, amikor Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is nyíltan szembefordult a BKIK-t szerinte „családi biznisszé” alakító Szatmáry klánnal.