Minden szabad strand bezárt a Velencei-tónál

Fotó: AFP / FERENC ISZA / AFP / FERENC ISZA

-

Nem a vízminőséggel volt baj. Egy helyi lap szerint nem a szabad strandokon, hanem a nyitott partszakaszokon tiltják meg a fürdést, ahol amúgy is tilos.


Bezáratta az összes Velencei-tavi szabad strandot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) – hangzott el az M1 péntek esti Híradójában. Az ÁNTSZ szerint nem a vízminőséggel van baj: a szabad strandok engedély nélkül üzemelnek, nem felelnek meg a közegészségügyi feltételeknek, és nincsenek vízi mentők, elsősegélynyújtó helyek.

A standok üzemeltetőinek nyolc napon belül ki kell tenniük a fürdést tiltó táblákat, és el kell távolítaniuk a lépcsőket is. Aki ennek nem tesz eleget, azt akár egymillió forintra is büntethetik. Azt pedig, aki a tiltás ellenére a vízbe megy, az önkormányzat vagy a rendőrség akár harmincezer forintra is megbírságolhatja – hangzott el.

Dávid Zoltán strandüzemeltető az állami hírtévének azt mondta: a tájékoztatást július végén kapták meg, a „strandszezon kellős közepén”. Hozzátette: „békésebb és barátságosabb” lett volna, ha a megfelelő hatóságok időben intézkedtek volna.


Egy helyi lap máshogy tudja

A Velencei-tó online szerint nem a szabadstrandokat záratják be, hanem a nyitott partszakaszokat. A kettő között lényeges különbség van. A nyitott partszakaszon nem lehet fürödni - elméletileg -, és lépcső sem lehetne. Az üzemeltető kérhet pénzt a mosdóhasználatért vagy parkolásért, de nem kell elsősegélynyújtó hely vagy vízimentő.


A szabad strandon ezzel szemben lehet fürödni, kell is vízimentő meg elsősegélynyújtó hely, és még a vízminőséget is ellenőrzik.

A lap információi szerint 4 partszakaszt érint a mostani ÁNTSZ rendelkezés (az ötödikről nincs információjuk.).
  • Agárdon a régi Tini Strandot,
  • Gárdonyban a Panoráma Partszakaszt és a Holdfény Sétányt
  • Velencén pedig a Cserje utcai szakaszt.
A Velence Korzó marad.

A lap egyébként úgy értesült, az M1-nek nyilatkozó Dávid Zoltán - aki amúgy gárdonyi önkormányzati képviselő - fellebbezett az ÁNTSZ határozata ellen, ezzel talán megmenthető a szezon a tónál.