Minden sikeres ember mögött van egy hobbi

Fotó: Getty Images / Alex Wong

-

A legsikeresebb emberek sem kizárólag a munkának élnek. Talán épp azért (is) olyan sikeresek, mert tudják, mikor és hogyan kell kikapcsolni, leereszteni a gőzt, és feltöltődni energiával, mielőtt újra belevetik magukat a munkába.


A jól megválasztott hobbi olyan tulajdonságokat és képességeket fejleszt ki, amelyek az üzleti életben és a vezetői mindennapokban is hasznosak lehetnek. A zenélés fejleszti a kreativitást és a finommotorikus mozgást; a hosszútávfutás erősíti a kitartást és megtanítja az embert értékelni a hosszú távú célokat; a vitorlázás ráébreszti arra, hogy mindig lesznek kiszámíthatatlan külső erők, amelyek váratlan helyzeteket teremtenek, de amelyeken kellő ügyességgel úrrá lehet lenni.

A Business Insider megnézte, mivel kapcsolódik ki néhány sikeres ember.


Richard Branson (Virgin): sakk

Branson igazi fenegyerek, akinek vakmerő oldalát szinte mindenki ismeri: hőlégballonos, vitorlás és kitesurfinges rekordkísérletei széles nyilvánosságot kaptak. Ehhez képest talán meglepő, hogy kedvenc időtöltése a sakkozás. „Szerintem a sakk talán a legjobb játék a világon” – írta a Virgin blogjában. „Számtalan különböző sport nagyszerű elemeit ötvözi,


a taktikát, a tervezést, a bátorságot és a kockázatvállalást,

de közben nyugodtan teázhatsz, és még érdekes beszélgetéseket is folytathatsz!”


Bill Gates (Microsoft): bridzs

A PC-forradalom egyik atyja elismeri, hogy a bridzsezés egy kicsit ódivatú időtöltés, ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – kimondottan szereti, és sokszor játszik is. Például Warren Buffett-tel, utóbbi befektetési társaságának, a Berkshire Hathaway-nek az éves rendes közgyűlésén. Ha pedig mozgásról van szó, a teniszt részesíti előnyben.


Szergej Brin (Google): extrém sportok

A Google társalapítója adrenalinfüggő. Már egyetemista korában kipróbált számos sportot és mozgásformát, beleértve a síelést, a szertornát vagy a trapézt. A cégnél számos történet kering arról, hogyan érkezett görkorcsolyán megbeszélésekre és konferenciákra, hogyan sétált kézen állva, csak a móka kedvéért, és hogyan vitte el artistaképző központba csapatépítésre a kollégákat. Azóta is gyakran hódol olyan szenvedélyeknek, mint az ultimate frizbi vagy éppen az ejtőernyőzés. A testedzés azonban nála nem csak passzió: pár éve kiderült, hogy egy génmutáció miatt elég komoly esélye van a Parkinson-kór kialakulására. A mozgással ezt szeretné megelőzni.


Marissa Mayer (Yahoo): cukrászat

Mintha csak a nőkről szóló sztereotípiákat akarná megerősíteni, a Yahoo vezérigazgatója a San Francisco magazinnak árulta el (még google-ös korában), hogy mindig is imádott süteményeket sütni. Ahogy mondja, ennek az lehet az oka, hogy tudományosan közelít mindenhez, és a legjobb szakácsok amúgy is egy kicsit vegyészek is. A sütik készítésében is üzletemberi módszeresség jellemzi: táblázatok segítségével elemzi a különféle muffinok és mázak receptjeit. A főzés révén a munkájában is jobb tud lenni: segít neki, hogy új nézőpontokból is szemügyre vegye a dolgokat.


Larry Ellison (Oracle): vitorlázás

Az Oracle alapítója 1966-ban, 22 évesen tanult meg vitorlázni, és három évvel később vette meg első hajóját. Az üzlet miatt egy időre fel kellett hagynia szenvedélyével, de az 1990-es években már nagypályán űzte a sportot. 78 láb hosszú versenyhajójával, a Sayonarával számos nyílt tengeri versenyt nyert. 1998-ban, egy majdnem végzetes verseny után érdeklődése az egyik legnagyobb presztízsű hajós verseny, az 1851 óta néhány évente megrendezett (és több, part menti futamból álló) America’s Cup felé fordult. Néhány sikertelen próbálkozás után csapatával 2010-ben megnyerték a versenyt – a 66 éves Ellison is tagja volt a legénységnek. „Két vereség után rájöttem, hogy


a természetem nem engedi, hogy feladjam, amíg vesztes vagyok. Az America’s Cup elnyerése után viszont arra döbbentem rá, hogy a személyiségem azt sem engedi, hogy abbahagyjam, amíg nyerek”

– magyarázta, hogy miért maradt a versenyben, és segítette (immár csak a partról) győzelemre 2013-ban is csapatát.