Minden rovart elűz a tökéletes rovarirtó

Fotó: Brendan Dolan-Gavitt (CC-BY-SA 2.0) / Flickr / Brendan Dolan-Gavitt (CC-BY-SA 2.0) / Flickr

-

Az eddigieknél sokkal hatékonyabb és minden rovar ellen hatásos rovarirtó szert fejlesztettek az USA-ban.


Milyen a jó rovarirtó spray? Nyilván többféle rovart is képes kinyírni. Emellett az sem árt, ha százszor erősebb, mint a rovarűzőszerek átlagos hatóanyaga, a DEET nevű sárgás olaj. A Nashville-i Vanderbilt Egyetem kutatói azt állítják, hogy pontosan ilyen szert fejlesztettek ki, amelyet egyelőre csak VUAA1-nek neveznek – írta a CNN. A szer a tudósok szerint nemcsak moszkitók, hanem hangyák, legyek, éjjeli lepkék, és egyéb rovarok ellen is hatásos. Így el lehet kerülni a csípések kellemetlenségeit, ráadásul a VUAA1 mérgező a járványokat terjesztő állatok számára is. A kutatási projekt eredetileg a malária megfékezésére irányult – mondta a CNN-nek Laurence Zwiebel, a Biológia Tanszék vezetője. Aztán valami komolyabb dologra bukkantak.

„Úgy tűnt, hogy senkit nem izgatott volna igazán, ha a világ legjobb moszkitóűző szerét találtuk volna fel. (...) Muszáj volt olyat fejlesztenünk, ami mindenféle rovar ellen hatásos”
– mondta Zwiebel, aki elmondta azt is, hogyan működik az új szer. A VUAA1 azon az elképzelésen alapul, hogy a rovarok – akárcsak az emberek – utálják a túlzott stimulációt, ezért aztán a szaglószerveik túlterhelését célozták be. Bevált, az állatok eltávolodtak a túl erős illattól, ráadásul minden tesztelt fajnál hatásos volt a szer, amely még csak nem is mérgező. A távlati tervek szerint az amerikai kontinenseken eladott rovarirtó profitjából terjesztik majd a szert a fejlődő régiókban, így Afrikában és bizonyos ázsiai országokban is.