Minden részletében megtervezték a bécsi milliomos elrablását

-

Tizennyolc millió forintot sikerült kicsikarni váltságdíj gyanánt annak a három embernek, akik 2014-ben gondosan megtervezték egy Bécsben élő magyar férfi elrablását.


A Fővárosi Főügyészség fegyveresen elkövetett emberrablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat két férfival és egy nővel szemben, akik a vád szerint 2014 nyarán elraboltak, majd két hónapig fogvatartottak egy Bécsben élő magyar férfit és a szabadon bocsátását váltságdíj fizetésétől tették függővé – áll a főügyészség közleményében.


A vádirat szerint a román állampolgárságú elsőrendű vádlott 2014. május környékén határozta el, hogy a Bécsben élő személyt foglyul ejti azért, hogy aztán tőle pénzt szerezzen. A vádlott a tervébe élettársát, az ügy másodrendű vádlottját is bevonta, majd a végrehajtásban való közreműködésre egy férfi ismerősüket, a harmadrendű vádlottat kérték fel.

A két aztán férfi Bécsbe utazott, ahol heteken keresztül megfigyelték, feltérképezték a sértett szokásait, mozgását, közlekedési útvonalát. Ezzel egyidejűleg a női társuknak hamis személyazonosságot hoztak létre, parókát és színes kontaktlencsét adtak neki, majd hamis személyi iratokat készíttettek a részére. Ezek felhasználásával a nő kifejezetten abból a célból alapított egy céget, hogy annak bankszámláira majd a sértettől megszerzett pénzt átutalják. Közben pedig a román férfi megvásárolt egy Pest megyei tanyaingatlant, ahol a sértett fogva tartását tervezte.

Ezután 2014 augusztusában a két férfi a hazaérkező sértettre a lakásánál várt. A társasház liftjénél támadtak rá, nyugtató hatású gyógyszerrel elkábították, majd felvitték a lakásába, megkötözték, egy nagyméretű táskába tették és abban vitték le az utcán parkoló furgonhoz, amivel a tanyára szállították.

A tanyán nagyjából két hónapon keresztül tartották rabságban a férfit. Itt rendszeresen bántalmazták, többször lőfegyvernek látszó gáz-riasztópisztollyal és késsel fenyegették, és kábító-nyugtató hatású injekciókat adtak be neki annak érdekében, hogy sikerüljön a sértettből pénzt kicsikarni. Végül a férfit megtörték, összesen több mint 18 millió forintot tudtak kicsikarni az emberrablók az áldozatukból. A pénz átutalását, valamint a készpénzfelvételt a másodrendű vádlott intézte a fiktív személyazonosságát használva, az erre a célra létrehozott cégen keresztül.

Október 8-án szabadon engedték a férfit Ausztriában, ahol a sértettet az autópálya egyik kihajtó sávja mellett hagyták magára.

A Fővárosi Főügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratban.