Minden rendben az elevenen történő tolltépés elleni kampánnyal

-

A Debreceni Törvényszék visszautasította a baromfitenyésztő Négy Mancs ellen indított keresetét.


A Debreceni Törvényszék másodfokon, jogerősen is visszautasította a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. által két másik magyar baromfitenyésztő és a Négy Mancs ellen indított keresetét, és megállapította, hogy az állatvédők kényszertömés és az elevenen történő tolltépés elleni kampánya törvényes és tisztességes volt – írta az állatvédő szervezet honlapján.

A Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. a tollak élve tépéséből származó elmaradt haszon miatt perelte be az állatvédőket és a két másik magyar céget 54 millió forint összegben.

A tájékoztatás szerint az állatvédők pozitív listáján szerepelő Tranzit-Ker Zrt. és Toll '96 Kft. visszautasította a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt.-vel való együttműködést, miután kiderült, hogy nem hagyott fel az élve tépéssel.

A Négy Mancs szerint a magyar termelők nagy többsége mentes a kegyetlen technikáktól, és népszerűek, megbecsültek a nemzetközi piacokon. Hangsúlyozták azonban, hogy a német és osztrák vásárlók elutasítják azon árukat, amelyek élve tépéssel vagy kényszertöméssel érintettek.

A Gazdasági Versenyhivatal 2012-ben fél éven át vizsgálta a Négy Mancs tevékenységét, és megállapították, hogy az állatvédők az állatok érdekében cselekedtek, nem manipulálták a piacot, és nem szolgáltak semmilyen üzleti érdeket. A Debreceni Törvényszék pedig megállapította, hogy az állatvédők nem fenyegették meg a termelőket, nem gyakoroltak rájuk törvénytelen módon nyomást; a kényszertöméssel és a tollak élve tépésével a cégeknek a piac természetes változása és a vásárlók igényei miatt kellett felhagyniuk.