Minden negyedik kórházi ágy üres

Fotó: MTI / Vajda János

-

Nem cél a százszázalékos kihasználtság.


A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint februárban országosan 41 663 fekvőbeteg-ellátásra alkalmas betegágy volt Magyarországon. A tényleges ágykihasználás országosan átlag 76 százalék volt – írja a Világgazdaság.

A legjobb ágykihasználtsági statisztikai adattal Baranya megye rendelkezik, ahol az ágyak 81 százalékában feküdt beteg, a sereghajtó pedig Nógrád, ahol 61 százalék a mutató. Márciusban több mint 27 ezer beteg várt műtéti ellátásra.

Az ágykihasználás valóban relatíve alacsony, de az aktív ágyak esetében a százszázalékos kihasználtságot nem is szabad célként kitűzni, hiszen nem lehet tudni, hogy a sürgősségi, baleseti vagy fertőzőosztályokra mikor mennyi beteg várható, mindig kell valamennyi szabad ágy – mondta Kincses Gyula egészségpolitológus.

A várólisták nem az aktív ágyakhoz kapcsolódnak. A kihasználtságban és a műtétek számában a finanszírozás az, ami igazán meghatározó. Látszik, hogy minden év végén, amikor a kormányzat kórházkonszolidáció gyanánt egyszeri nagyobb összeggel segíti az intézményeket, csökkennek a várólisták is.

A Magyar Államkincstár adatai szerint az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által lejelentett lejárt tartozás március végén 33,2 milliárd forint volt, ebből 22,9 milliárd az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel.