Minden lángos gyilkos!

Fotó: Europress/AFP/Paul J. Richards / Béla Fotós

-

Gondolja végig, hogy hányszor evett ezen a héten gyorsétteremben, mert munkaidőben nem volt ideje semmi normális kaját beszereznie. Magyarországon a lakosság 54 százaléka számít túlsúlyosnak, aminek egyik fő oka a nem megfelelő táplálkozás. Brit kutatók arra a megállapításra jutottak, ha kevesebb lenne a gyorsbüfé a munkahelyek környékén, akkor kevesebb lenne az elhízott ember.


Túl sok pizzát, zsíros és olajos ételt eszünk, mert ilyen gyorséttermek vannak közel a munkahelyünkhöz vagy az otthonunkhoz. Brit tudósok feltárták, hogy minél több gyorsétterem van a környezetünkben, annál egészségtelenebbül étkezünk. A kutatók szerint törvényileg kellene korlátozni, hogy hány büfé lehet az irodák, az iskolák és a lakóhelyek közelében. Más szakértők tiltás helyett inkább egészségesebbé tennék az gyorskajáldák ételeit.

A tudósok ötezer olyan felnőtt étkezési szokásait követték nyomon, akik 1950 és 1975 között születtek. Vizsgálták, hogy ki mennyi gyorsételt eszik, majd ezeket kiértékelték olyan szempontok alapján, hogy mit befolyásol az iskolázottság, a kor, a kereset vagy a gyorséttermek közelsége. A kutatás végére arra jutottak, hogy az utolsó tényező a legfontosabb abban, hogy ki hízik el. A szakembereknek az étel elvitelének  korlátozására is vannak ötleteik. „A kutatásaink eredményei arról tanúskodnak, hogy sikeresek lehetnek azok a népegészségügyi programok, amik a gyorsbüfék betiltásával működnek"  - mondta el Dr. Burgoine a Cambridge-i Egyetem professzora és a kutatás vezetője. A kutatás arra is kiterjedt, hogy megnézzék, hány gyorsétterem van egy átlagos ember lakóhelye, a munkahelye környékén és az utazási útvonalán. Számításaik szerint a fejlett országokban átlagosan 32 étkezde található egy-egy ember vadászterületén.