Minden kancellár maradhat, többüknek a fizetése is nő

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Minden kancellár megfelelt a teljesítményüket vizsgáló év végi értékelésen, a felsőoktatási intézmények tavaly kinevezett gazdasági vezetői közül így egyet sem kell felmenteni. Sőt, többük illetményét megemelték az eddigiekhez képest – tudta meg a VS.hu.


A kancellárok egy az értékelést ismerő minisztériumi forrásunk megfogalmazása szerint „különböző minőségben dolgoztak” ugyan, de akkora gond a gyengébbek közül sem volt senkivel, hogy a visszahívásán kellett volna gondolkodni.

A minisztérium korábbi tervei szerint januártól teljesítményük arányában állapították volna meg a kancellárok illetményét (legalábbis egy részét), de ennek a feltételrendszerét még nem teremtették meg. A mostani illetményemelést így egyelőre nem munkájuk elismeréseként kapta a hét érintett vezető, hanem mert túl nagy volt a szórás a kancellári fizetések között.

Ahogy korábban megírtuk, az illetménycsúcstartó Szász Károly, a Semmelweis Egyetem kancellárja például 2 millió 231 ezer, Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja 1 millió 996 ezer, a Corvinus Egyetem gazdálkodását irányító Pavlik Lívia pedig 1 millió 900 ezer forintot keresett. Filep Bálintnak, a Széchenyi István Egyetem kancellárjának ezzel szemben például fél millió forinttal kevesebb, 1 millió 500 ezer forint járt eddig.

A kancellárok értékelésekor egyébként nemcsak objektív szempontokat – például az intézmények tartozás- és készpénzállományát, pályázati hatékonyságát – vették figyelembe, hanem azt is, hogy milyen a viszonyuk az adott intézmény rektorával, az ott dolgozókkal, illetve a fenntartó minisztériummal.

A kancellári rendszer indulásakor számos bírálat érte az Emmit, illetve a vezetői pályázatokról végső döntést hozó miniszterelnököt, hogy több egyetemen és főiskolán a kormánypártokhoz vagy kormányközeli cégekhez köthető jelölt nyerte el a pozíciót. Az „ejtőernyős” kancellárok közül most, úgy tudjuk, a Budapesti Gazdasági Főiskola élére került Dietz Ferencet, Szentendre volt fideszes polgármesterét, Szász Károlyt, az egykori Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének volt elnökét, a Semmelweis Egyetem kancellárját, valamint Scheuer Gyulát, az ELTE és Barta-Eke Gyulát, a Budapesti Műszaki Egyetem kancellárját is a kifejezetten jól teljesítő vezetők közé sorolta az értékelés.

A kancellárok az Emmi értékelése szerint egyébként összességében is beváltották a hozzájuk fűzött várakozásokat, az állami egyetemek és főiskolák összes lejárt tartozásállománya kevesebb mint felére csökkent egy év alatt.