Minden járásba tartalékosokat akar a honvédelmi tárca

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Jövőre 21 százalékkal nőnek a védelmi kiadások.


Csaknem százmilliárd forint jut a kiemelt fejlesztésekre és a megkezdett programok folytatására a honvédségnél – írja a Magyar Idők. A honvédelemre szánt 2018-as büdzsé mintegy 428 milliárd forint, a GDP 1,05 százaléka. Ez 73,6 milliárd forintos többletet jelent a 2017. évhez képest, vagyis közel 21 százalékkal nőnek a védelmi kiadások.

A Honvédelmi Minisztérium a megemelt költségvetési összeget az ötszázalékos illetményemelés mellett a Zrínyi 2026 programban megfogalmazott fejlesztési feladatokra – a katonák egyéni felszerelésének, harctéri fegyverzetének és a haditechnikai képességeknek a fejlesztésére –, valamint az önkéntes tartalékos rendszer továbbfejlesztésére fordítja. A tárca célja, hogy mind a 197 járásban legyen önkéntes tartalékos egység. Laktanya-fejlesztési munkálatok kezdődnek Hódmezővásárhelyen, Tatán és Szolnokon.

A migrációs nyomás kezelése továbbra is elengedhetetlen feladata a honvédségnek – közölte a tárca. A határ menti feladatok ellátására 25 milliárd forintos összeget tartalmaz a 2018. évi költségvetés tervezete.