Minden idők legsűrűbb focivébéje lesz a katari

-

Ugyanúgy 28 nap alatt zavarják le a tornát, mint 1978-ban Argentínában, csak most kétszer annyi, 32 csapattal. A vb-döntőt karácsony előtt egy héttel rendezik.


A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága pénteken döntött a 2022-es katari világbajnokság pontos időpontjáról: eszerint november 21-én rendezik a nyitómeccset, és 28 napos lesz a torna.

A FIFA vezető testülete hat hónapja már meghatározta a döntő december 18-i időpontját, de akkor a rajtról még nem döntöttek.

Ez azt jelenti, hogy mindössze négyhetes lesz a torna, amely az 1978-as argentínai vb óta nem volt ilyen rövid – de akkor még csak 16 csapat vett részt a vb-n a mostani 32-vel szemben.

Az eredeti, június–júliusi időpontot már a helyszínkiválasztás után sokan támadták a várható nagy hőség miatt. A FIFA által életre hívott munkacsoport végül elvetette a nyári rendezést, akárcsak az európai klubok (ECA) és az európai profi ligák (EPFL) által javasolt május környéki időpontot, továbbá a februárit is, mivel az ütközne a téli olimpiáéval. Így végül az a javaslat született, hogy november 26-án kezdődjön és december 23-án érjen véget a vb. Joseph Blatter FIFA-elnök viszont közölte: azt szeretné, ha december 18-ig befejeződne a torna.