Minden idők egyik legnagyobb góllövője Alzheimer-kóros

-

Gerd Müllert, a nyugatnémet válogatott és a Bayern München korábbi csatárát február óta kezelik a betegséggel.


A „nemzet bombázójaként” is emlegetett Müller február óta, családja hathatós közreműködésével „profi kezelésben” részesül. Betegsége miatt november 3-án, 70. születésnapján nem lesz hivatalos ünnepség vagy látogatás – áll korábbi klubja, a Bayern München által kiadott közleményben.

Gerd Müller 1964-től 1979-ig volt a Bayern München játékosa, ez idő alatt 453 bajnoki mérkőzésen 398 gólt lőtt, míg pályafutása során 555 bajnoki fellépésen 487 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját. A Bayernnel négy-négy bajnoki címet és kupát nyert, valamint 1974 és 1976 között sorozatban három alkalommal emelhette magasba a Bajnokcsapatok Európa Kupáját.

Az NSZK válogatottjában 62 mérkőzésen 68 gólt lőtt, utolsó találatát az 1974-es világbajnoki döntőben szerezte Hollandia ellen, amivel meg is nyerték a tornát. Válogatottbeli gólrekordját csak 2010-ben tudta megdönteni Miroslav Klose. 2006-ig 14 góljával ő volt a világbajnokságok történetének legjobb góllövője, azt a rekordját 2006-ban döntötte meg a brazil Ronaldo.

Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern Münchent működtető gazdasági társaság ügyvezető testületének elnöke „a világ futballjának egyik legnagyobbjaként” jellemezte Gerd Müllert, és mindenkit arra kért, hogy „ebben a számára és családja számára nem egyszerű helyzetben adja meg a szükséges tiszteletet”.